U Supetru održana osnivačka sjednica Otočnog vijeća

U SUPETRU na otoku Braču danas je održana osnivačka sjednica Otočnog vijeća koje će imati zadaću savjetodavnog tijela Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a sudjelovat će i u donošenju godišnjeg otočnog proračuna.

Državni tajnik za more Branko Bačić, koji je u odsutnosti ministra Božidara Kalmete predsjedavao sjednicom Otočnog vijeća, izjavio je da će to tijelo posebnu pozornost posvetiti kvalitetnijem razvitku otoka kako bi se zaustavilo dalje iseljavanje stanovništva i spriječila demografska katastrofa.

Naveo je da će u 2005. država iz proračuna za razvoj otoka izdvojiti 240,5 milijuna kuna, što je najveći iznos do sada.

Govoreći o državnom programu prometnog povezivanja otoka s kopnom Bačić je rekao da 2005. istječu sve koncesije za brzobrodske pruge pa će se, naglasio je, posebna pozornost posvetiti izvoru novih koncesionara koji moraju udovoljiti potrebama otočnog stanovništva.

Otočno vijeće kome je predsjednik ministar Božidar Kalmeta, a članovi saborski zastupnici, predstavnici resornih ministarstava i čelnici otočnih gradova i općina, založilo se za što bržu provedbu državnog programa vodoopskrbe i odvodnje, što je za otočno stanovništvo još uvijek veliki problem.

Na prvoj sjednici Otočnog vijeća raspravljalo se i o programima socijalne skrbi, te o zaštiti i očuvanju otočne kulturne baštine, a posebno je istaknuta potreba kvalitetnijeg sustava srednjoškolskog obrazovanja te provedba programa za poticanje zapošljavanja.

Založili su se također za promoviranje otočnog turizma, te za ulaganja kapitala u izvornu otočnu proizvodnju.

Pročitajte više