U svijetu se izrabljuje 250 milijuna djece

IAKO se to bolje sakriva nego nekad, i danas se u svijetu izrabljuje 250 milijuna djece u u kooperantskim radionicama ili u poljoprivredi, a radi se o stabilnoj brojci u posljednjih deset godina, objavljeno je u petak na kongresu Međunarodne konferencije slobodnih sindikata u japanskom Miyazakiju.

Pogoni za štavljenje u Indiji i Pakistanu pružaju se i danas stravične prizore, rekao je Neil Kearney, predsjednik Međunarodnog sindikalnog udruženja tekstilaca. "Djeca su gotovo gola i uranjanju ruke u velike posude kemijskih proizvoda. Često su puni otvorenih rana", objasnio je Kearney.

Slična je situacija u Bangladešu i Nepalu, tvrde sindikalci. Danas je stanje nešto bolje, ali je tamošnja tekstila industrija znala upošljavati i 60 posto maloljetne radne snage.

Danas su najgori oblici izrabljivanja maloljetnika nešto niži u nekim predjelima svijeta, naveli su sindikati. Ali 100 milijuna djece nikada nije išlo u školu i rade u poljoprivredi, tvornicama opeke (Indija i Pakistan) ili u kavanama i na tržnicama (Latinska Amerika).

Pročitajte više