U Sydneyju zbog delta soja produžen lockdown

Ilustracija: EOA

GRAĐANI Sydneyja će u lockdownu zbog delta soja biti još tjedan dana, piše BBC

Lockdown je počeo 26. lipnja i trebao je biti gotov u petak, ali su se pojavili novi slučajevi - njih 330. 

Naime, zaraženi su morali napustiti svoje domove kako bi obavili najnužnije. 

Lockdown je produžen do 16. srpnja, a zatvorene će biti i škole. 

Cijepljeno je manje od 10 posto australskih građana, a sve zbog nedostatka zaliha cjepiva - osobito Pfizerovog. 

"Ono što želimo učiniti je to da nam ovo bude jedini lockdown prije nego što se većina građana cijepi", rekla je premijerka savezne države New South Wales Gladys Berejiklian.

"Molimo vas: ostanite kod kuće"

Berejiklian i zdravstveni dužnosnici upozorili su stanovnike Sydneyja da očekuju porast zaraza u idućih 24 sata i pozvali stanovnike s tri područja na zapadu grada - Fairfield, Canterbury-Bankstown i Liverpool, da izbjegnu izlazak iz svojih domova i posjete. 

"Molimo vas ostanite kod kuće (...) Ne posjećujte svoje voljene, koristite digitalna sredstva", rekla je glavna zdravstvena službenica NSW-a Kerry Chant. 

Učenicima završavaju zimski praznici, a od idućeg tjedna škole u Sydneyju prelaze na nastavu na daljinu kako bi se suzbilo stvaranje gužve dok roditelji dovoze i dolaze po djecu u školu. 

Za razliku od drugih država, NSW se opirao zatvaranju cijelog grada u ranim fazama izbijanja, ali ih je delta varijanta koronavirusa natjerala da ponovno promisle. 

Strategije NSW-a kritizirale su druge države, iako je imao potporu savezne vlade. 

Zdravstvene vlasti su na meti kritika jer su omaškom cijepile nekoliko srednjoškolaca koji su na kraju reda za cijepljenje, a ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard kritizirao je medije zbog isticanja te pogreške. 

"Znate što? Škola je to dobro namijenila. Dogodila se pogreška i što sad? To se dogodilo na milijun cijepljenja. Krenite dalje!", rekao je Hazzard.

Broj slučajeva zaraze i dalje razmjerno nizak

Sydney je najteže pogođen nedavnom pojavom delta soja, a slučajevi su se proširili diljem zemlje. 

Virus je procurio iz hotelske karantene te je došlo do brzog lockdowna u najvećim gradovima Australije, uključujući Brisbane, Darwin i Perth. 

Lockdownom je zahvaćena polovica australskog stanovništva. 

Ipak, broj slučajeva zaraze u Australiji je prilično nizak. Ukupno se zarazilo manje od 31 tisuće ljudi, a umrlo njih 910. 

Pročitajte više