U tijeku potpisivanje peticije za otklanjanje neprihvatljivih kvalifikacija iz haških optužnica

U ORGANIZACIJI Društva "Hrvatska žena", Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Hrvatskog pokreta za život i obitelj već mjesec dana u Hrvatskoj i BiH potpisuje se peticija kojom se od hrvatske Vlade i Sabora traži veći angažman u otklanjanju neprihvatljivih kvalifikacija iz zadnjih haških optužnica protiv hrvatskih generala i Hrvata iz BiH.

Prije tjedan dana potpisivanje peticije organizirano je i na zagrebačkom Jelačićevom trgu, kao i u više mjesta i gradova u Hrvatskoj te u Hercegovini.

Predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Ružica Ćavar za Hinu je izjavila da bi prikupljanje potpisa trebalo trajati do kraja lipnja, kada će peticiju predati Vladi i Saboru, u nadi da će pružiti veću potporu "hrvatskim generalima i političkim dužnosnicima iz Hrvatske i Herceg-Bosne".

Peticijom se, dodaje, izražava prosvjed Haškom sudu i Vijeću sigurnosti UN-a zbog, kako kaže, neutemeljenih kvalifikacija iz posljednjih haških optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača te šestorice Hrvata iz BiH, posebno optužbi za zločinački pothvat i agresiju na BiH.

"Hrvatska Vlada i Sabor ne čine ni približno dovoljno da zaštite hrvatske generale i političke dužnosnike iz BiH od takvih kvalifikacija, kojima se optužuju svi hrvatski branitelji i baca ljaga na Domovinski rat. Jako smo ogorčeni zbog toga", kazala je Ćavar.

Ocijenila je da Vlada na temelju tako sročenih optužnica nije smjela Haškom sudu izručiti hrvatske generale, već da je u svijetu i međunarodnoj zajednici morala više činiti kako bi pobila neprihvatljive optužbe.

Kako je potpisivanje peticije još u tijeku, nije mogla reći koliko je potpisa do sada prikupljeno, ali je izvijestila da je na području Hercegovine, gdje se trenutno nalazi, prikupljeno njih više tisuća.

U peticiji se poziva Hrvate da dignu glas protiv "beskrupuloznih optužbi za zločinački pothvat i agresiju na Republiku Srpsku Krajinu s ciljem etničkog čišćenja i genocida nad srpskim narodom, kao i za zločinačko osvajanje prostora u BiH s ciljem priključenja Hrvatskoj".

"Neshvatljivo je da hrvatska Vlada na temelju takvih optužnica šalje svoje ljude u Haag, umjesto da poduzme sve moguće mjere kod Vijeća sigurnosti UN-a i drugih relevantnih međunarodnih institucija kako bi se odbacile takve nezamislive optužnice. Zar ta Vlada, kao ni predsjednik države niti saborski zastupnici ne razumiju o čemu se tu radi, ili možda za osobne interese neki i sudjeluju u toj prljavoj raboti", kaže se u tekstu priloženom uz peticiju.


Pročitajte više