U trima bombaškim napadima u Iraku najmanje 31 mrtav i 42 ranjenih

U TRIMA samoubilačkim napadima u iračkom gradu Bakuba je ubijena najmanje 31 osoba, a 42 ljudi je ranjeno. Dvojica napadača su aktivirala eksplozivne naprave pred policijskom stanicom, a jedan pred bolnicom. Prema priopćenju iračke policije, u gradu sjeverno od Bagdada su se dva napadača dovezla automobilima-bombama u nadzornu točku pred policijsku postaju i nakon toga aktivirala eksploziv. Istovremeno se pred glavnom bolnicom detonirao treći napadač. Grad Bakuba je smješten u nemirnoj pokrajini Dijala koja je prije godinu dana bila jedno od središta šijitskih pobunjenika povezanih s terorističkom organizacijom al-Qaidom.

Previđa su da su napadi povezani s nedjeljnim parlamentarnim izborima za koje analitičari predviđaju da bi zemlju mogli baciti u sektaško nasilje kojem je Irak bio izložen i prije nekoliko godina. Zbog izbora je cijela zemlja pod visokim stupnjem osiguranja, a tisuće vojnika je u stanju pripravnosti, prenose strani mediji.

Sunitske i šijitske skupine su se pred izbore bunile zbog diskriminacije. Šijitski političari se protive uključivanju pripadnika nekadašnje vladajuće stranke Baas u današnji politički proces što bi, prema njihovom mišljenju, moralo biti zabranjeno.

Pročitajte više