KORONAVIRUS U SVIJETU

U Ujedinjeno Kraljevstvo ne smije više nitko bez negativnog testa na koronu

Foto: EPA

VELIKA BRITANIJA postrožuje kontrole na granicama kako bi spriječila da novi sojevi koronavirusa uđu na njezin teritorij, suspendirajući koridore kojima su državljani nekih zemalja stizali na otok bez obavezne karantene. 

Promjena će stupiti na snagu u ponedjeljak u 4 ujutro po britanskom vremenu. Svi putnici će od tada morati pokazati negativan test i odmah pri dolasku otići u izolaciju. Ona će trajati deset dana, osim ako se osoba testira ponovno nakon pet dana i bude negativna.

Ovaj tjedan je u jednom danu umrlo više od 1500 ljudi

Premijer Boris Johnson objavio je novu mjeru na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je hvalio kampanju cijepljenja. 

London je jučer zbog straha od novog soja, otkrivenog u Brazilu, zabranio dolaske iz Južne Amerike, Portugala i još nekoliko zemalja. Britanija je već sama svjedočila posljedicama mutacije virusa. Soj otkriven u Engleskoj pokazao se kao zarazniji te je uzrok ubrzanog širenja virusa diljem države.

Britanci su danas imali 55.761 novi slučaj zaraze, što je rast s 48.682 od jučer. Broj zaraženih raste usprkos nadanjima da će potpuna zatvaranja diljem zemlje pomoći u suzbijanju širenja.

Broj novih slučajeva počeo je padati s vrhunca 8. siječnja, kad ih je bilo 68 tisuća, na 45,5 tisuća koliko ih je bilo u utorak, no onda je počeo ponovno rasti. U srijedu je Britanija imala rekordan dnevni broj umrlih - 1564.

Vladini podaci pokazuju da je broj onih koji su primili prvu dozu cjepiva narastao na 3,2 milijuna, s 2,9 milijuna koliko je bilo dan ranije.

Johnson: Razmislite dvaput prije nego što izađete

Johnson je danas pozvao Britance da poštuju stroge restriktivne mjere i da "razmisle dvaput prije nego što izađu", prenosi agencija France Presse.

Puni parkovi proteklih su dana primorali vlasti da ponove svoja upozorenja. Park u gradu Leedsu jučer poslijepodne čak je bio poprište grudanja stotina ljudi.

Johnson je stoga podsjetio da je jedna od tri zaražene osobe bez simptoma te da građani možda šire zarazu, a da nisu toga svjesni.

Pročitajte više