U Urugvaju zahtjev za Kissingerovim izručenjem

BIVŠI američki ministar vanjskih poslova, jedan od najsposobnijih i najkontroverznijih diplomata svih vremena, Henry Kissinger, ponovno je na udaru. Obitelj i porodica Bernarda Aronea, militanta urugvajske ljevičarske stranke Pobjeda Naroda (PN), koji je 1976. nestao, zatražili su od urugvajskog pravosuđa da izda nalog za Kissingerovim izručenjem zbog sumnja u suradnju s tadašnjim diktatorskim režimom.

Zahtjev dolazi nakon što je američki State Department nedavno objavio niz svjedočenja i dokumenata o američkoj operaciji "Kondor", u kojoj je SAD podupirao desničarske režime Južne Amerike u 79-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Američka uloga u Južnoj Americi za vrijeme hladnog rata jedno je od najmračnijih poglavlja njihove vanjske politike. Sama činjenica da su odlučili podupirati jednu seriju diktatora i time vjerojatno spriječili diktaturu drukčije vrste ne umanjuje činjenicu da su režimi koje su podupirali zapamćeni kao neki od najbrutalnijih u povijesti. Kissingera se smatra jednim od glavnih organizatora operacije "Kondor".

Urugvaj je 2005., nakon dolaska na vlast ljevičarskog Tabarea Vazqueza ukinuo odredbe koje su sprečavale progon sudionika desničarskog diktatorskog režima koji je zemljom vladao otkad je Juan Maria Bordaberry početkom 70-ih ukinuo parlament pa do 1985.

Nedavno su Urugvajci pokrenuli niz sudskih tužbi, između ostalog protiv samog je Juana Marie Bordaberrya, te osam pripadnika policije i vojske. Svi su poslani u zatvor zbog kršenja ljudskih prava.

Zahtjev za Kissingerovim izručenjem u ime Aroneove porodice je urugvajskom Vrhovnom sudu predao odvjetnik Gustavo Salles. Sud je slučaj proslijedio državnom tužiteljstvu koje ga trenutno razmatra.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više