U utorak sastanak Sanadera i sindikalnih čelnika

PREMIJER Ivo Sanader pozvao je čelnike šest sindikalnih središnjica na radni sastanak u utorak, 24. siječnja, potvrđeno je iz sindikalnih krugova.

Raspravljat će se o privatizaciji, zdravstvenoj reformi, mogućnosti mirovinske reforme, radnom vremenu trgovina, podjeli sindikalne imovine i problemu tzv. doprinosa solidarnosti.

U sklopu razgovora o privatizaciji razmotrit će izmjene Zakona o privatizaciji te problemi sisačke i splitske željezare i šibenskog TLM-a.

Vlada i socijalni partneri također će nastojati uskladiti stajališta oko prijedloga zdravstvene reforme, koju je na jučerašnjem kongresu o menadžmentu u zdravstvu predstavio voditelj stručne skupine Andrija Hebrang.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) već su danas u pismu premijeru Ivi Sanaderu izrazili nezadovoljstvo što su sindikati ponovo zaobiđeni prilikom izrade prijedloga zdravstvene reforme.

NHS premijera podsjeća da su sindikalni predstavnici trebali biti od početka uključeni u izradu tog prijedloga, no Vlada je ponovila uhodanu praksu da ih putem medija izvješćuje o gotovim prijedlozima, očekujući pritom njihovu podršku.

Novu mirovinsku reformu traže sindikati, ponajviše zbog teškog položaja tzv. novih umirovljenika, koji su odlazili u mirovinu od početka 1999. godine.

U vezi radnog vremena trgovina nedjeljom, niti sindikati nisu jedinstveni jer se dio protivi zahtjevu Sindikata trgovine Hrvatske za potpunom zabranom rada trgovina nedjeljom.

Također će biti riječi o institutu tzv. doprinosa solidarnosti koji su trebali plaćati nečlanovi sindikata, no koji je ukinut odlukom Ustavnog suda.

Pročitajte više