U Velikoj Britaniji osuđeni bombaši koji su koktelom kemikalija željeli ubiti tisuće ljudi

TRI MUŠKARCA proglašena za krivima za pripremanje bombaškog napada na zrakoplove koji su letjeli od Londona prema gradovima Sjeverne Amerike. Oni su željeli ubiti tisuće ljudi koristeći koktel kemikalija kojima bi raznijeli avione.

28-godišnji Ahmed Ali i Tanvir Hussain te 29-godišnji Assad Sarwar proglašeni su krivima za pripremanje napada, dok je četvero ostalih muškaraca oslobođeno za pripremu samoubilačkih akcija u zrakoplovima, javljaju britanski mediji.

Al-Qaida organizirala napad?

Muškarci su uhićeni 2006. godine zbog uvođenja rigoroznijeg pregleda putnika u zrakoplovnim lukama. Koktel kemikalija koji je trebao uništiti sedam aviona u dva i pol sata bio je smješten u bočice za piće. Vođa operacije, Ahmed Ali, planirao je srušiti avione koji su letjeli iz londonske zračne luke Heathrow prema San Franciscu, Washingtonu, New Yorku, Chicagu, Torontu i Montrealu.

Pomoćnik Assad Sarwar je sastojke za bombe čuvao u svome domu u Buckinghamshireu, a stan u istočnom Londonu poslužio im je kao "tvornica" eksploziva. Britanske tajne službe vjeruju kako je ovaj napad bio u organizaciji Al-Qaide. 

Pročitajte više