U VELJAČI KONAČNI PRIJEDLOG O NAČINU SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE U BiH

Pravni stručnjaci Ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) postigli su suglasnot o načelima na kojima bi trebalo biti organizirano procesuiranje ratnih zločina počinjenih u BiH.

Nakon završetka trodnevne radne konferencije u Sarajevu na kojoj su sudjelovali i predsjednik ICTY-a Claude Jorda te glavna tužiteljica Tribunala Carla del Ponte, u Sarajevu je u srijedu objavljeno zajedničko priopćenje u kojemu se navodi kako je zaključeno da je najpogodnija institucija za procesuiranje ratnih zločina u BiH posebno vijeće pri Sudu BiH.

To bi vijeće imalo ovlasti nad slučajevima koje bi mu uputio ICTY kao i nad najosjetljivijim slučajevima ratnih zločina kojima bi se trebalo baviti domaće pravosuđe.

Jedan od zaključaka je kako bi posebno sudbeno vijeće bilo bosanskohercegovačka državna ustanova no u njoj bi privremeno radili i inozemni državljani.

Razgovori o načinu financiranja i smještaja vijeća za ratne zločine morat će se nastaviti nakon što se definiraju svi potrebni zahtjevi. To će biti sastavni dio priprema za uspostavu državnog suda i tužiteljstva BiH koje su upravo u tijeku.

Bitan dio cijelog projekta jeste i razvijanje programa zaštite svjedoka.

O postignutim dogovorima predstavnici ICTY-a i OHR-a izvijestili su i ministra vanjskih poslova Grčke Georga Papandreoua te povjerenika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu za njihova boravka u Sarajevu.

Zaključci o načinu daljih suđenja za ratne zločine u BiH bit će krajem siječnja predstavljeni Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH.

Nakon toga očekuje se finaliziranje svih prijedloga na posebnom sastanku stručnjaka tijekom veljače u Den Haagu kako bi cijeli projekt u što kraćem roku bio predstavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više