U vladi nemaju pojma za što će točno Nedrka Ilčića plaćati 10.000 kuna mjesečno

Foto: Hina

LADISLAV Ilčić, bivši saborski zastupnik i šef konzervativne stranke Hrast bit će posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, potvrdio je sam ministar još u subotu.

"Mogu Vam potvrditi da je Ladislav Ilčić moj posebni savjetnik. Kao što znate, potpredsjednici Vlade mogu uz prethodnu suglasnost premijera imenovati posebne savjetnike koji dolaze i odlaze s potpredsjednikom Vlade, dakle ne osnivaju radni odnos. Potpredsjednik Vlade ima i široku lepezu drugih aktivnosti kao što je priprema za uži kabinet, i naravno u tom segmentu su savjeti posebnog savjetnika Ilčića i zato je angažiran. On će primati naknadu od 10,000 kn.

Na čelu sam koordinacije za vanjsku politiku, ali i pitanja ljudskih prava i pripreme za uži kabinet, i tom segmentu je angažiran" rekao je tada Stier.

Po čemu je Ilčić stručan?

No, zanimalo nas je po čemu je to Ilčić stručan i koje su njegove reference da savjetuje vladu. Ilčić je, naime, čelnik marginalne političke stranke, ekstremno desnog HRAST-a, a zaposlenik je i HRT-a gdje radi kao violinist u simfonijskom orkestru.

Po čemu je onda, pitali smo Stierovo ministarstvo, Ilčić kompetentan i koje  su njegove reference da bude savjetnik kojeg će hrvatski građani skupo plaćati.

Na naše pitanje iz ministarstva su odgovorili šturo, a i dalje nismo saznali koja su to znanja koja posjeduje Ilčić, a koja ne posjeduje nitko drugi u vladi ili ministarstvu.

"Kao što je ministar u svojoj izjavi već potvrdio - Ladislav Ilčić je posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova. Potpredsjednici Vlade mogu uz prethodnu suglasnost premijera imenovati posebne savjetnike koji dolaze i odlaze s potpredsjednikom Vlade. Potpredsjednik Vlade je na čelu koordinacije za vanjsku politiku, ali ima i lepezu drugih aktivnosti - kao što su primjerice pripreme za uži kabinet Vlade gdje postoji široki spektar tema koje se razmatraju i iz djelokruga drugih resora. Za to su potrebne stručne, ali i političke procjene, i u tom segmentu je sa svojim savjetima angažiran posebni savjetnik Ilčić, uz naknadu od netto 10,000 kn", odgovorili su nam iz ministarstva.

Dakle, opet nismo saznali koja su to znanja i vještine koje Ilčić posjeduje, ali smo zato saznali da će primati netto iznos od 10.000 kuna. Dakle, građani će Ilčića zapravo plaćati puno više.

Ilčić: Sve je rekao Stier

Nazvali smo Ilčića da ga pitamo što će točno raditi i koje su njegove reference za taj posao. On nam je rekao kako je sve rekao - potpredsjednik vlade Stier. Nije nam želio ništa više reći o svom angažmanu.

I dalje ostaje nejasno što će točno raditi, o kojim će temama savjetovati ministra i koje su njegove reference za to.

Pročitajte više