U Vukovaru promovirali udomiteljstvo: "Puno djece je i dalje u domovima"

Foto: FaH

Djelatnici Službe za udomiteljstvo Vukovarsko – srijemske županije danas su građanima dijelili promotivne letke, a ravnatelj županijskog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad Zvonimir Rogulja upozorio je da je velik broj djece i dalje smješten u domovima za nezbrinutu djecu.

"Uvijek je bolje da djeca odrastaju u krugu obitelji nego u nekom domu"

Rogulja je rekao kako je udomiteljstvo od posebne važnosti i interesa za Hrvatsku, a potrebe su i dalje velike s obzirom na broj djece smještene u domovima za nezbrinutu djecu. Uvijek je bolje da djeca odrastaju u krugu obitelji nego u nekom domu, dodao je.

"Udomiteljstvom omogućavamo skrb djeci, ali i odraslim osobama koje se ne mogu brinuti o sebi, kada oni to ne mogu ostvariti u okviru vlastitih obitelji. Putem područnih ureda regrutiraju se udomiteljske obitelji koje su pod našom nadležnošću, od izdavanja dozvola za bavljenje udomiteljstvom do naknada koje se isplaćuju", rekao je Rogulja.

Udomitelji dobivaju opskrbninu i naknadu za rad

Dodaje kako je cilj dijeljenja letaka upoznavanje građana i promocija udomiteljstva kako bi pridobili građane da se bave udomiteljstvom. Na području Vukovarsko – srijemske županije ukupno je 110 udomiteljskih obitelji.

"Osobe koje se žele baviti udomiteljstvom trebaju se obratiti službama za udomiteljstvo, koje su organizirane u sjedištima Zavoda za socijalni rad. U Vukovaru imamo tim za udomiteljstvo, koji zaprima zahtjeve i pokreće obradu udomitelja", kazao je.

Tim vodi postupak od prikupljanja dokumentacije do edukacije i konačnog dobivanja dozvola. Podnositelji zahtjeva moraju imati osigurane vlastite prihode i zadovoljavati određene stambene uvjete, sukladno Zakonu o udomiteljstvu i pravilnicima.

Udomitelji dobivaju opskrbninu i naknadu za rad, odnosno za same korisnike. Te naknade se kreću ovisno o broju smještenih korisnika, o starosti djece, radi li se o starijim osobama, jesu li pokretni/nepokretni…

Pročitajte više