U zadarskoj općoj bolnici četiri bolesnika sa simptomima q-groznice

NA ZARAZNOM odjelu Opće bolnice u Zadru nalaze se četiri bolesnika sa simptomima atipične upale pluća, doznaje se od infektologa dr. Borisa Dželalije sa Zaraznog odjela.

Riječ je o četirima radnicima splitske tvrtke ´Konstruktora´ koji rade na dionici autoceste na Velebitu. U bolnicu su primljeni u zadnjih pet dana, a jedan od njih je jutros otpušten.

´Po našim podatcima još su dvojica primljena u bolnicu u Splitu, pa ih je ukupno šestorica. Kad je posrijedi tolik broj osoba s istog područja i s istim simptomima, riječ je o epidemiji manjih razmjera´, rekao je dr. Dželalija.

Njihov voditelj gradilišta izjavio je da pedesetak radnika ima simptome jake prehlade, no ne znam gdje su, kazao je dr. Dželalija.

Rutinski ili rentgenski nalazi pokazuju da je riječ o tzv. atipičnoj upali pluća, a kako oni rade na području gdje se nalaze stada ovaca koje se u ovo doba godine janje, osnovano sumnjamo, nastavlja dr. Dželalija, da je riječ o Q-groznici.

Po njegovu opisu ovce iz posteljice ili mokraće izbacuju uzročnika bolesti, bakteriju Coxiella baructti ili rikeciozu, koja se vani može zadržati godinama, jer je vrlo otporna. Čovjek se zarazi udisanjem prašine u kojoj se nalazi bakterija.

U zadnja dva tjedna na Zarazni odjel Opće bolnice u Zadru primljeno je 14 bolesnika sa sličnim simptomima, ali s raznih područja u Zadarskoj županiji.

Po Dželalijinim riječima idući će se tjedan, kad stignu nalazi analize krvi iz Klinike za zarazne bolesti ´Dr. Frana Mihaljevića´ u Zagrebu, pouzdano znati je li riječ o Q-groznici.

Pročitajte više