U Zagrebu 119 novozaraženih, u Zagrebačkoj 101

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U ZAGREBU je u posljednja 24 sata evidentirano 119 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je aktivno 410 slučajeva, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 17 korisnika i dva djelatnika.

Zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod tri učenika osnovnih škola i tri učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 59 učenika osnovnih škola te 35 učenika srednjih škola.

Broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 42.627, što je 98 više nego jučer.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obavljeno je 820 testiranja na koronavirus, od čega je 116 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 158 novooboljelih osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 235 osoba.

Od 158 obrađenih pozitivnih osoba 52 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 63 osobe su kontakti covid-pozitivnih osoba, 24 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 10 osoba obrada je još u tijeku. 

Jednu osobu obradili su liječnici obiteljske medicine/HZJZ, a kod pet je osoba moguće izlaganje na radnom mjestu. Jedna je osoba doputovala iz BiH, a kod dvije je osobe moguće izlaganje tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama.

I u Zagrebačkoj županiji preko 100 novih

U Zagrebačkoj županiji zabilježen je 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 36 osoba, izvijestili su u četvrtak iz te županije.

Najviše oboljelih je u Samoboru - 23, Velikoj Gorici - 17 i Ivanić-Gradu - 12. Trenutno je aktivno 528 slučajeva.

Od početka epidemije, na području županije evidentirano je 18.913 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječene su 18.323 osobe, a 62 osobe su umrle. 

Stožer apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja.

Pročitajte više