U Zagrebu Napretkova večer hrvatske književnost u BiH

Hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini predstavljena je večeras u Kulturnom klubu u Zagrebu u sklopu Napretkovih "Dana kulture Hrvata BiH" radovima Jozefine Dautbegović, Cecilije Toskić, Julijane Matanović i Mirka Marjanovića. L

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak, dr. Franjo Topić, na večerašnjoj je svečanosti uručio povelju pjesniku Dragutinu Tadijanoviću za podupiranje Napretkova kulturnog rada, a u prepunoj dvorani Kulturnog kluba u Zagrebu predstavljeni književnici čitali su svoje radove.

Dr. Julijana Matanović (1959., Gradačac), književnica i predavačica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, jedna je od najčitanijih suvremenih hrvatskih književnica. Njezin prvijenac, "Zašto sam vam lagala", doživio je deset izdanja, a drugi roman, "Bilješka o piscu", prodan je u najmanje 16 tisuća primjeraka.

Cecilija Toskić (1960., Fojnica) diplomirala je njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Do rata radila je kao profesor u Fojnici, a danas živi u Austriji. Predstavila se pričama iz nedavno tiskane knjige "S Katom i bez".

Jozefina Dautbegović (1948., Šušnjari kraj Dervente), diplomirala je hrvatski jezik i povijest na Pedagoškoj akademiji u Slavonskom Brodu. Do početka rata živjela je i radila u Doboju kao urednica biblioteke Druga svjetlost, i časopisa "Značenja". Sada živi u Hrvatskoj. Objavila je više zbirki pjesama: "Čemerike" (1979.), "Uznesenje" (1985.); "Od Rima do Kapue" (1990.), "Ručak s Poncijem" (1994.), "Prizori s podnog mozaika" (1997.) i "Božja televizija" (2001.).

Književnik Mirko Marjanović (1940. Tramošnica kraj Gračaca pripovjedač, romansijer, književni i likovni kritičar, glavni je i odgovorni urednik biblioteke Hrvatska književnost u sto knjiga, čiji su izdavači Ogranak Matice hrvatske Sarajevo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Objavio je, među inim, knjige "U ime oca i sina" (1969), Središte (1973), Povijest izgubljene duše (1980), "Braća" (1983.), "Topot divljih konja" (1989.) i "Živjeti smrt" (1996.).

Dani kulture Hrvata BiH završavaju 20. studenog, priredbom "Večer folklora i tamburice", u Centru za kulturu "Trešnjevka", na kojoj će nastupiti folklorne i tamburaške skupine iz raznih dijelova BiH i iz inozemstva.

(Hina) xiluc ysp

Pročitajte više