U Zagrebu otvoren prvi "socijalni dućan"

U ZAGREBAČKOM naselju Gajnice je danas otvoren prvi prostor za podjelu pomoći u "naravi" pod Caritasom Zagrebačke nadbiskupije. U sklopu projekta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i  otvoren je prostor imena "Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi".

Prostor je otvoren u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba, Jelene Pavičić Vukičević, ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelene Lončar, predsjednika Uprave Lidla Hrvatske Marina Dokozića i biskupa Valentina Pozaića.

Prema uvodnim riječima sestre Jelene Lončar otvorenje prostora Socijalne košarice je "itekako potrebna priča". Ravnateljica Caritasa je naglasila nadu da će se što više trgovačkih lanaca u Hrvatskoj prepoznati važnost ovoga projekta i pridružiti se svojim donacijama.

U dućanu će raditi volonteri Caritasa koji će, prema riječima sestre Jelene, dijeliti pakete za 2.000 obitelji, koliko je registrirano ugroženih u Caritasovoj kartoteci. Ugrožene obitelji će s ovjerenim nalogom dolaziti po pomoć. Zasad je planirana podjela paketa jednom mjesečno za svaku obitelj, a s povećanjem asortimana, bi se i učestalost donacija povećala.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika je na otvaranju naglasila da će se socijalnim dućanom pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. "Cilj je potrebitima život učiniti ugodnijim", rekla je Pavičić i izrazila nadu da će 2010. biti godina izlaska iz krize.

Cenzus za dobivanje pomoći u socijalnome dućanu iznosi 900 kuna, dok je cenzus za pomoć i zagrebačkom centru za socijalnu pomoć 500 kuna po članu domaćinstva.

Pročitajte više