U Zagrebu otvorena izložba "Napretkovih" slikara iz BiH

"NAPRETKOVI" Dani kulture svečano su otvoreni večeras izložbom Suvremena umjetnost Hrvata Bosne i Hercegovine u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Izloženo je više od 80 radova 29 umjetnika članova Udruge umjetnika NKD-a "Napredak", kazao je autor postava Vojislav Vujanović, pripomenuvši da je veličina prostora odredila broj autora te da je izložba presjek likovne umjetnosti u BiH.

Izložbu radova Nade Pivac, Perice Vidića, Ljube Laha, Florijana Mićkovića, Ane Kovač, Željka Filipovića, Sekule Dugandžića, Šelika Arnautovića i drugih otvorila je pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, podsjetivši na "Napretkove" zasluge za dobrobit kulture te očuvanje hrvatskog identiteta.

Kao i večeras "Napredak" je uvijek govorio djelima, kazao je dr. Franjo Topić, predsjednik Društva sa 63 podružnice u BiH i Hrvatskoj.

"Nemamo dvojba kao neki - BiH ili Hrvatska. Mi hoćemo i jedno i drugo, i molimo sve koji drukčije misle da promijene odnos prema Napretku i Bosni i Hercegovini", dodao je. I molimo vas, nemojte nas uvjeravati da se ne može živjeti u BiH. BiH će biti hrvatski onoliko koliko za nj učinimo, poručio je, istaknuvši da "Napredak" svojim radom želi širiti pozitivno ozračje.

"Napretkovi" Dani kulture održavaju se od 12. do 20. studenoga, a sudjeluju brojni Hrvati iz kulturnog i javnog života u BiH te Hrvati podrijetlom iz BiH koji žive u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.

HKD "Napredak" osnovan je prije 102 godine i danas okuplja više od 20 tisuća članova u BiH, Hrvatskoj i inozemstvu. U zadnje tri godine organizirao je gotovo tisuću priredaba.

Pročitajte više