u Zagrebu otvorena memorijalna izložba slikarice nataše cetinić

Memorijalna izložba slika Nataše Cetinić (1940.2001.) otvorena je popodne u zagrebačkoj Galeriji "Urlich".

Izloženo je 65 radova koje su posudili vlasnici slika i prijatelji Nataše Cetinić u povodu njezina 63. rođendana (9. svibnja) i druge godišnjice smrti (3./4. lipnja).

Izložba nije ni retrospektivna ni monografska nego je gesta kojom želimo potaknuti na postavljanje velike restrospektivne izložbe i izradbu posmrtne monografije prerano umrle Nataše Cetinić, kazala je autorica izložbe Zrnka Novak.

Nataša Cetinić od početka se priklanja ekspresionističkom slikarstvu sredozemnog kruga, za figuraciju i klasični postupak u slojevitoj izgradnji likovnih ploha, u vrijeme kad je svatko tko je držao do sebe slikao nefiguraciju, rekla je Zrnka Novak.

Slikarstvo je za Natašu bio život, "njezin intiman dnevnik", pa je djela koju su joj se svidjela rijetko prodavala. Zadržavala ih je za sebe ili ih je darivala, ako je baš nekom prijatelju bilo stalo do dotične slike, kazala je.

Izložbe je otvorena do 24. svibnja.

Nataša Cetinić rođena je u Blatu na Korčuli. Diplomirala je na ALU 1964. u klasi prof. Miljenka Stančića. Kao likovni pedagog radi u rodnom gradu dvije godine, a zatim četri godine u majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Radila je u atelierima u Zagrebu i Prigradici na Korčuli. Izlagala je na tridesetak samostalnih i sudjelovala na 300 skupnih izložaba.

Pročitajte više