U Zagrebu uskoro počinje rušenje bivše zgrade Zagrebačke banke

Foto: Marin Tironi/Index

VLASNIK zgrade Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici, Josip Baričević počeo je s pripremama za rušenje toga starog ruševnog objekta koji se nalazi u središtu Zagreba, u blizini zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog". Baričević je Hini rekao da ne zna koliko će trebati da se sruši ta betonska zgrada kod ulaza u Importanne centar. 

Najavio je  da će nakon rušenja na tom mjestu izgraditi novu zgradu.  Kaže da je staru zgradu Zagrebačke banke u Paromlinskoj kupio 2018. godine, ali da zbog pandemije koronavirusa nije mogao ništa raditi.   

Glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj rekla je danas da je Grad Zagreb pokrenuo javnu nabavu za izvođača radova za rušenje te derutne zgrade.

Dok traje taj postupak, investitor, odnosno vlasnik, ima još neko vrijeme da sam ukloni građevinu. Ako to ne učini, uklonit će je Grad, naglasila je Živalj.

Zgrada se nalazi na gotovo 9500 kvadrata vrijednog zemljišta u samom centru Zagreba i u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora. Iako je najavljeno da bi zgradu mogao rušiti Grad, pa onda ispostaviti račun vlasniku, iz Grada Zagreba kazali su da oni ne ruše.

Vlasnik zgrade: Grad tvrdi da je opasna, a znaju da je statika dobra

Baričevićeva tvrtka Energenius Loci zgradu je 2018. godine kupila na dražbi na Općinskom sudu u Novom Zagrebu za 75.4 milijuna kuna. Index je ranije razgovarao s Baričevićem, koji nije bio zadovoljan odlukom Grada o prisilnom rušenju zgrade.

"Grad tvrdi da je zgrada opasna za građane iako znaju da je statika dobra i da nema razloga da se ruši. Statika nije ugrožena, Grad je angažirao statičara, koji je rekao da je statika zgrade dobra. I ja sam angažirao statičara, koji je rekao da je zgrada statički apsolutno ok", rekao je Baričević u ožujku za Index.

Kaže da je počeo prikupljati dokumentaciju te da je i sam planirao srušiti zgradu.

"Po pravilniku komunalni redar može dati nalog da se sruši objekt koji je, recimo, ružan ili nakaradan. Nema logike, ako je vlasništvo nečije, ne znam po kojem ključu bi to bilo. Ali dobro, tako je to u životu", kaže Baričević i dodaje: "To je moj projekt, ne vidim razlog da to netko drugi radi."

Naveo je i primjer susjedne derutne zgrade koja je u vlasništvu Grada, a za nju nije naređeno rušenje.

"Imamo njihovu zgradu pored moje koja je isto tako ruševna, ali nju nitko ne spominje. To je ona ruševina koja se nalazi desno od Gradskog poglavarstva. To im ne smeta, ali moje im smeta", kaže Baričević.

"Izgradit će se nova zgrada, imat će trgovački centar i urede"

Baričević nam je najavio i da na tom zemljištu planira izgraditi novu zgradu u kojoj će se na donjim etažama nalaziti trgovački centar, dok će iznad njega biti poslovni uredi.

Prije nego što je zgrada postala vlasništvo Baričevićeve tvrtke, tadašnji gradonačelnik Milan Bandić poručio je investitorima da ne smiju graditi izvan gabarita postojeće zgrade te da će Grad Zagreb učiniti sve da zaštiti tu središnju os i vizurni koridor prema katedrali. Baričević kaže da mu to ne predstavlja problem.

"Točno se zna što se tu može i koliko kvadrata ta parcela nosi. Nema razloga da se radi nešto van GUP-a, mislim poštovati sva pravila. Nije moja ideja bila tu graditi neboder", rekao je.

Pročitajte više