U Zagrebu predstavljen vinkovački muzejski vodič o folklornom blagu Šokaca

VODIČ stalnog postava Gradskog muzeja u Vinkovcima pod nazivom "Etnologija Vinkovaca i okolice" predstavljen je danas u Etnološkom muzeju u Zagrebu.

Nazočni stučnjaci vodič s preko 210 stranica dvojezičnog teksta i s mnoštvom fotografija u boji, ocijenili su vrlo vrijednim djelom te ga nazvali monografijom, odnosno udžbenikom o šokačkoj baštini.

Etnolog Ivica Šestan napomenuo je da je neodvojiv dio vodiča skupljanje, konzerviranje i izlaganje predmeta koji su potom dodatno obrađeni i predstavljeni u izdanju.

Čestitao je na dobro obavljenom opsežnom poslu djelatnicima Gradskog muzeja u Vinkovcima te naglasio da će neki dijelovi teksta - poput sudbine blaga u Domovinskom ratu - tek u budućnosti otkriti svoju pravu vrijednost.

Stalni postav priređen je 2001. na 670 četvornih metara prostora u povodu 55. obljetnice Muzeja i vidjelo ga je do sada oko devet tisuća posjetitelja. U katalogu je obuhvaćeno 270 od oko 1500 izloženih predmeta, kazala je urednica Ljubica Gligorović.

Autor većine fotografija i grafičkog oblikovanja kataloga Dražen Bota izrazio je zadovoljstvo što je "sve između korica kataloga" proizvod Vinkovaca.

Dvorana stalnog postava asocira na veliku šokačku sobu, dvoranu s brodskim podom i obloženim drvenim gredama s izloženim predmetima od drva, pruća, metala, keramike, tekstila, vune, kože, krzna stakla i porculana, nastali od sredine 19. stoljeća.

Postav je koncipiran iz tri dijela: život Šokaca, dućan i obrti, te komunikacijski prostor.

Na predstavljanju vodiča glazbenik Folklornog ansambla Lado Stjepan Večković na tradicionalnim glazbalima dvojnice i gajde izveo je skladbe Kalendara i žita, Bećarac, i Crne oči i Na livadi.

Pročitajte više