Osuđen Zagrepčanin koji je izvrijeđao Korejca: "Fu*k you, China. Fu*k you, Kinez"

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

54-godišnji muškarac iz Zagreba nepravomoćno je proglašen krivim zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Općinski prekršajni sud u Zagrebu izrekao mu je novčanu kaznu od 1350 eura, odnosno 10.171 kune, jer je vrijeđao državljanina Južne Koreje na zagrebačkoj Sigečici, piše N1.

Spomenuti incident se dogodio 26. lipnja kada je 54-godišnjak na ulici susreo državljanina Južne Koreje. S namjerom da ga ponizi, povikao je prema njemu: "Fu*k you, Kinez, fu*k you, Azijatu, je*em ti mater." Time je kod žrtve izazvao strah i prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije. Nakon što je incident prijavljen, počinitelj je uhićen. 

54-godišnjak je od početka negirao krivnju uvjeravajući sud kako nije vikao na prolaznika, ali sud je povjerovao Južnokorejcu koji je opisao što se tog dana dogodilo. Južnokorejac je ispričao kako su ga nasilnici presreli dok je išao u frizerski salon.

"Vrlo teško noću zaspim. Bojim se hodati ulicom"

"Gledao sam u mobitel kada sam čuo dvojicu muškaraca kako me vrijeđaju. Zatim sam ih pogledao, nakon čega mi je jedan od njih rekao "Fu*k you, China" i "Je*em ti mater". Još je povikao "Fu*k you, Azijatu" Obojica su me vrijeđala, a jedan me i fizički napao te je zbog toga kazneno prijavljen. Zamolio sam svog kolegu da nazove policiju", prisjetio se Južnokorejac, prenosi N1.

"U napadu sam dobio udarac pivskom bocom i šakom u glavu, a zadali su mi i nekoliko udaraca nogama. I danas se zbog toga osjećam vrlo neugodno. Strah me kao osobu iz Azije u Zagrebu jer se bojim da će me netko napasti. Vrlo teško noću zaspim. Bojim se hodati ulicom. Ponekad mi ponestaje daha i teško odrađujem dnevne zadatke", dodao je i istaknuo kako vjeruje da će incident ostaviti traga na cijeli njegov život. 

Sud je utvrdio kako je 54-godišnjak prekršio članak Zakona o suzbijanju diskriminacije kojim se propisuje kazna za onoga tko ponizi i uvrijedi drugu osobu zbog razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovnom stanju, članstvu u sindikatu, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu ili izražavanju i spolnoj orijentaciji.

Prema sudu, izrečena novčana kazna bi trebala utjecati na počinitelja, ali i poslati jasnu poruku svima ostalima da ne čine ovakve prekršaje. 

Pročitajte više