U Zagrebu uništeni plakat i svijeće za žrtve HVO-a

Foto: YIHR

SVIJEĆE i plakat koji su jučer popodne postavljeni u Zagrebu u čast žrtvama HVO-a su uništeni, priopćila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava jučer je na Trgu Francuske Republike organizirala paljenje svijeća za žrtve HVO-a u BiH.

Nekolicina građana palila je svijeće, a postavljen je i plakat na kojem su bila ispisana imena lokacija na kojima je HVO počinio ratne zločine prema muslimanskom stanovništvu u jeku hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH ranih 1990-ih godina.

"Potrgali i izgazili plakat te obavili nuždu po njemu"


"Nasilni obožavatelji ratnih zločinaca potrgali su i izgazili plakat koji smo sinoć ostavili te obavili nuždu po mjestima počinjenih zločina od strane HV-a i HVO-a u BiH. Osuđujemo čin ovih pojedinaca, koji su očito pod okriljem noći i u malenom broju željeli obezvrijediti žrtve i čin solidarnosti koji je sinoć izrazilo više od stotinu ljudi koji su se mirno okupili. No, ovaj čin nije samo posljedica djelovanja pojedinaca, on je ponajprije posljedica šireg negiranja zločina i presuda međunarodnih sudova kojoj ovih dana svjedočimo u Hrvatskoj te slavljenje ratnih zločinaca kao heroja od strane najviših političkih dužnosnika naše Republike, dijela medija i drugih istaknutih osoba. Zbog svega toga, naša država danas je osramoćena u cijelom svijetu i taj imidž ćemo godinama nositi za sobom", napisali su iz YIHR-a.

 

Pročitajte više