U Židovskoj općini otvorena izložba o Slavku Loewyju

U Židovskoj općini u Zagrebu danas je otvorena izložba o arhitektu Slavku Loewyju u povodu 100. obljetnice njegova rođenja. L

"Visokovrijedan doprinos koji je od 1930. do 1966. Slavko Loewy ostavio u Koprivnici, Rijeci, Osijeku, Skoplju, Beogradu, a ponajviše u Zagrebu najčešće se podcrtava antologijskim primjerom prvoga zagrebačkog 'nebodera' u Masarykovoj ulici 22 njegovim svojevrsnim atributom, koji je poput zastave modernog pokreta 1933. zavijorio u srcu zagrebačkoga Donjega grada", rekla je autorica izložbe i kataloga Darja Radović Mahečić.

Slavko Loewy (Koprivnica 1904. - Zagreb 1996.) u kulturni je život Hrvatske ušao manifestnim mladenačkim tekstovima objavljenim u rodnoj Koprivnici, gdje je, rekla je, dobio priliku realizirati i svoje prve odvažne arhitektonske radove - preoblikovanje sinagoge te gradnju ogradnoga zida i Spomenika žrtvama u Prvome svjetskom ratu na Židovskome groblju.

Predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus rekao je kako je Slavko Loewy jedan od arhitekata koji je obilježio grad Zagreb, ako ničim drugim, onda neboderom u Masarykovoj, na čijem je vrhu stanovao i imao atelijer.

Velika skupina arhitekata Židova obilježila je i Zagreb i Hrvatsku znatno pridonoseći modernizaciji i urbanizaciji hrvatskih gradova, rekao je Kraus.

Života i djela Slavka Loewyja prisjetio se i njegov rođak Krešimir Švarc, a na otvorenju izložbe bili su i snaha, unuka i unuk pokojnog arhitekta.

U Galeriji "Milan i Ivo Steiner" u Židovskoj općini izložba arhitekta Slavka Loewyja može se razgledati do 13. veljače 2005., a najavljeno je da će gostovati i u drugim gradovima Hrvatske i svijeta te da će biti postavljena na internetskoj stranici Židovske općine.

(Hina) xbma yjn

Pročitajte više