Ubojice Luke Ritza ostaju mjesec dana u pritvoru

SUTKINJA za mladež zagrebačkog Općinskog kaznenog suda odlučila je da će četvorica maloljetnika koji su na smrt pretukli Luku Ritza još najmanje mjesec dana provesti u pritvoru u Remetincu. Naime, sutkinja Jadranka Kos je protiv maloljetnika pokrenula tzv. pripremni postupak koji je sličan sudskoj istrazi u postupcima za odrasle. Tijekom tog postupka četverac će biti u Remetincu, a pritvor im se može produljiti još najviše dva puta.

Video: Ekskluzivni intervju s roditeljima Luke Ritza

Ritzov napadač na MySpaceu: Želim jednog dana biti otac

Sva četvorica su prijavljeni za nasilničko ponašanje. Dvojica su uz to prijavljeni za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, a dvojica za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom.

Jedinom punoljetnom napadaču sudit će se također na općinskom kaznenom sudu, ali u odvojenom postupku. Njega je jučer ispitao istražni sudac Županijskog suda, te je odlučeno da se protiv njega neće voditi istraga. Državno odvjetništvo je već poslalo optužni prijedlog protiv njega na Općinski kazneni sud, te on sad u pritvoru čeka suđenje.

Luka Ritz napadnut je 1. lipnja oko jedan sat po noći na autobusnoj stanici na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice D. Tomljanovića Gavrana kod Bundeka. Preminuli Ritz čekao je autobus s prijateljem kada su im prvo prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su ih zatražili novac i cigarete.

Napali Luku Ritza iz čiste dosade

Prema iskazima osumnjičenog S. Š. te spomenutog svjedoka, ova skupina mladića iz novozagrebačkih naselja Zapruđe, Travno i Dugave, kritičnoga dana okupila se na kvartovskom igralištu gdje su odigrali nekoliko “haklova”, a potom su zajedno otišli na Bundek na koncert Psihomodo Popa.

Krenuvši kasnije prema tramvaju, K. M. i J. J. su iz čiste dosade iznijeli ideju kako bi nekog mogli krenuti žicati koju kunu ili mobitel, što je zapravo bila samo izlika da “natabaju” žrtvu ako im ne da traženo.  Tako su naišli na Luku Ritza i njegova prijatelja koji su sjedili na rubniku na Mostu slobode i čekali autobus. K. M. i J. J. zastali su pored njih i tražili “sitno”, dok su ostala četvorica iz grupe produžila dalje.

Trojica se vratila da pomognu prijateljima

Tada su, kako iskazuju oba spomenuta mladića, čuli da se iza njih nešto događa te su se okrenuli. K. M. je, izjavio je njegov suosumnjičeni prijatelj, vukao Luku Ritza s leđa za majicu i pritom ga udarao šakom u potiljak, nakon čega je Luka pao unatrag. Šesti mladić, koji je pušten, izjavio je da je vidio kako K. M. i J. J. tuku Luku Ritza i da mu je jedan od njih zadao više udaraca. On se potom udaljio, dok su se ostala trojica, koja su malo odmakla s njim, vratila kako bi “pomogla” prijateljima.

S. Š. priznao je da je dvaput šakom u glavu udario Lukina prijatelja. Rekao je kako su ih, nakon što su pali na pod, udarili još nekoliko puta po tijelu, ali je ustvrdio da se nije radilo o
klasičnom cipelarenju, već više o usputnim udarcima jer su se odmah dali u bijeg. Njegov iskaz zapravo potvrđuje i medicinska dokumentacija, jer nigdje nisu zabilježene ozljede ni hematomi po tijelu napadnutih mladića.

Susjedi za napadače kažu da su mirna djeca iz susjedstva

Susjedi ubojica Luke Ritza za sve od reda kažu da su bili mirna djeca iz susjedstva te ne vjeruju da su uopće bili kadri dići ruku na drugu osobu.

Za prvoosumnjičenog K.M. susjeda kaže da je izgledao kao da ne bi ni kokoš mogao ubiti, a kamoli nešto drugo. Policija je mnogo češće dolazila zbog njegovog starijeg brata, za kojeg pričaju da je bio vrlo problematičan. Jedan susjed je rekao kako je njegova majka navodno dobila postporođajnu depresiju nakon što ga je rodila i završila na psihijatriji.

Za J.J. susjedi ne mogu vjerovati da je on odgovoran za smrt Luke Ritza. te da nikad nije bio problematičan, nego je samo samo radio dječje gluposti kao i svi ostali.

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više