Ubojici Luke Ritza kazna povećana s godinu na godinu i pol zatvora

KAKO doznajemo s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu drugooptuženom mladiću za brutalno premlaćivanje maturanta Luke Ritza u lipnju 2008. godine, od čega je mladić i preminuo, povećana je kazna s godine dana na godinu i pol dana zatvora. Presuda je pravomoćna. Drugoj dvojici mladića kazna je potvrđena, odnosno protiv prvoptuženog J.J. postupak je obustavljen jer je za vrijeme procesa već bio upućen na izdržavanje odgojne mjere u ustanovi pa se smatralo kako je time svrha kažnjavanja ispunjena. Treće optuženi M.K. je pravomoćno osuđen na odgojne mjere.

Na sudu nam nisu mogli otkriti koji je razlog povećanja kazne drugooptuženom R.L. zbog tajnosti postupka. Rekli su nam tek kako je kazna preinačena povodom žalbe.

Presuda ocijenjena kao preblaga


Podsjetimo, 25. listopada 2010. izrečena je nepravomoćna presuda trojici  maloljetnim nasilnicima za brutalno premlaćivanje maturanta Luke Ritza u lipnju 2008. godine, od čega je mladić i preminuo. Presuda je izazvala oštre reakcije u javnosti jer je ocijenjena kao preblaga, te da sa sobom ne nosi primjerenu poruku mladim nasilnicima.  

Ni to suđenje nije prošlo bez kontroverze. Naime, zagrebački vještaci tvrdili su da je aneurizma (nenormalno proširenje krvne žile) uzrokovala smrt mladića, dok su splitski i riječki tim smatrali da je uzrok smrti premlaćivanje. Upravo su oprečni nalazi zagrebačkoga i splitskoga tima bili motiv da se zatraži i treće vještačenje kojim bi se potvrdio točan uzrok smrti zagrebačkoga maturanta. "Ritz je preminuo od batina koje su mu zadala trojica napadača", bio je rezultat nadvještačkog nalaza liječnika iz Rijeke.

Pročitajte više