Ubojici psa pet mjeseci zatvora

HRVATSKO pravosuđe danas je prvi puta u povijesti izreklo zatvorsku kaznu zbog mučenja kućnih životinja, a petomjesečnim zatvorom kažnjen je Ostoja Babić koji je krajem 2004. na smrt premlatio svoga psa.

"Monstrum s Peščenice", kako su Babića prozvali mediji nakon što je 4. prosinca 2004. premlatio svoga psa, osuđen je danas na bezuvjetnu zatvorsku kaznu pred općinskim sudom u Vrbovcu.

"Ja sam veliki ljubitelj životinja, to je zato što je ona zavijala", izjavio je Babić pred sutkinjom Jasnom Zoretić, čime je pokušao opravdati svoj čin, ali je zapravo priznao zločin, navodi u priopćenju Udruga Prijatelji životinja.

To je prvi slučaj kažnjavanja zlostavljača kućnih ljubimaca u Hrvatskoj. Prije četiri godine na petomjesečnu zatvorsku kaznu osuđen je čovjek koji je susjedu masakrirao četiri krave, kazala je Hini sutkinja Zoretić.

Babić je osuđen temeljem Kaznenog zakona koji za slučajeve teškog zlostavljanja i mučenja životinja predviđa novčanu kaznu do 150 dnevnih dohodaka ili kaznu zatvora do šest mjeseci.

Prijatelji životinja upozoravaju na apsurd da je Babić kažnjen temeljem Kaznenog zakona, ali ne i zbog kršenja Zakona o dobrobiti životinja jer taj zakon ne sadrži kaznene odredbe.

Upozoravaju također kako je neshvatljivo da se tim zakonom zlostavljačima ne zabranjuje držanje životinja.

Babić je svoju jednoipolgodišnju kujicu premlatio u dvorištu na Peščenici željeznom šipkom i vilama dok joj nije pukla lubanja i dok nije gotovo cijela iskrvarila.

Slučaj su policiji prijavili susjedi nakon što su oko sat vremena slušali cviljenje psa.

Kujica se uspjela istrgnuti iz lanca i šepajući prijeći cestu kako bi potražila spas u susjedovom dvorištu, no njezin zlostavljač je krenuo za njom sa sjekirom u ruci.

Istodobno, nesretna kujica, već sasvim malaksala od udaraca umirala je u mukama, koje joj je na kraju hicem iz pištolja skratio policajac.

Po izjavama svjedoka, kujica je bila unakažena i krvava po čitavom tijelu. Na glavi joj je nedostajao komad čeone kosti veličine pola dlana, a iz rane joj je istjecala moždana tvar.

Ostoja Babić izjavio je da je svjesno odlučio ubiti kujicu zato jer "ništa nije valjala", s obzirom da se veselila prolaznicima, a cvilila dok ju je držao na lancu. Izrazio je nezadovoljstvo što mora dolaziti na ročišta kazavši da ga boli noga i da se osjeća "kao pretučeni pas".

Index.hr/Hina 

Pročitajte više