Ubojstvo članova obitelji Anđelić probudilo strah

PRAVE motive koji su 25-godišnjeg Muamera Topalovića naveli na ubojstvo tri člana obitelji Anđelić iz hercegovačkog sela Kostajnica tek treba utvrditi predstojeći istražni postupak, izjavio je u petak u Sarajevu ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Masleša.

On je novinarima kazao kako je u cijelom slučaju najvažnije to da je policija za nepunih 20 sati od počinjenog zločina uspjela identificirati izvršitelja i uhititi ga.

´Ja želim govoriti jezikom struke a ne politike´, kazao je Masleša odgovarajući na tvrdnje kako je sam Topalović već naveo vjersku i nacionalnu mržnju kao razloge zbog kojih je na Badnju večer ubio Anđelka Anđelića i njegove dvije kćerke.

Svoju raniju izjavu da ovaj zločin nema nacionalnu pozadinu, ministar Masleša je obrazložio činjenicom kako ju je dao na temelju podataka kojim je raspolagao neposredno nakon ubojstva.

Zločin u selu Kostajnica kod Konjica naišao je na nepodijeljene osude svih medija u BiH iako su vidljive različite procjene mogućih posljedica ovog događaja.

Sarajevsko ´Oslobođenje´ tako upozorava da su hrvatski povratnici na području Konjica iznimno uplašeni te da se mnogi od njih spremaju na odlazak.

´Dnevni avaz´ pak naglasak stavlja na uvjeravanja predstavnika domaćih vlasti te Visokog predstavnika Paddyja Ashowna da proces povratka neće biti zaustavljen ovim brutalnim ubojstvima.

Najdrastičnije zaključke izvukli su tjednik ´Slobodna Bosna´ i banjalučke ´Nezavisne novine´.

Urednik ´Slobodne Bosne´ Senad Avdić u svom komentaru cijeni kako je ubojstvo u Kostajnici tek logični rezultat stanja u BiH nakon povratka na vlast nacionalnih stranaka. Podsjećajući kako je u vrijeme prijašnje vladavine SDA-SDS-HDZ bilo logično da niti jedan ubojica povratnika, svejedno jesu li oni bili iz Stoca i Čapljine ili pak iz Travnika, ne odleži ni dan zatvora, Avdić zaključuje kako su posljednja zbivanja i povratak na vlast tri nacionalne stranke ubojicu mogli samo ohrabriti.

U komentaru ´Nezavisnih novina´ ističe se kako zločin u Kostajnici vrlo brzo nakon izbora dovodi u pitanje Ashdownove tvrdnje kako povratak nacionalnih stranaka na vlast nije nikakav ozbiljan problem za BiH. Ovaj list upozorava kako je ubojstvo članova obitelji Anđelić zapravo uništilo ionako krhko povjerenje među ljudima a Topalovićev postupak navodi na ozbiljno razmišljanje kako se BiH vratila sedam godina unatrag.

Pročitajte više