Ubojstvo srpskih civila u Gruborima: Petero osumnjičenih zaradili kazenenu prijavu

POLICIJA je izvijestila kako će pet osoba koje se sumnjiče da su povezane sa ubojstvom srpskih civila u mjestu Grubore 1995. godine biti privedeni u istražni centar Županijskog suda u Zagrebu uz kaznenu prijavu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

> Uhićen Markačev zamjenik iz Oluje Željko Sačić

Istragom je policija utvrdila kako su ubojstva počinjena 25. kolovoza 1995. godine tijekom pretrage terena Plavljanske doline, a u sklopu akcije "Oluja Obruč". U pretrazi su bili pripadnici Jedinice specijalne policije koji su tražili zaostale srpske vojne snage.

Trojica osumnjičenika su prilikom pretrage terena ubili pet osoba srpske nacionalnosti te zapalili većinu kuća i gospodarskih objekata. Trojac je nakon zločina sa svojim zapovjednikom izvijestili zapovjednika akcije kako je sve prošlo bez incidenta. Policiji su o incidentu javile snage UN-a koje su prolazile tim područjem.

O zločinu je obaviješten i tadašnji pomoćnik zapovjednika stožera akcije koji nije istražio što se točno u selu Grubori dogodilo te tko je odgovoran za ubojstva civila. Zbog toga propusta, ista ekipa je palila kuće i dan kasnije u selu Ramljane. Peti osumnjičeni, Željko Sačić, je prikrivao i tragove zločina. Sačić će ostati u pritvoru.

Pročitajte više