Učitelji u Beslanu kažu da je bilo 1326 talaca

UČITELJI iz ruske škole u gradu Beslanu u kojem je prije desetak dana u krvi završena talačka kriza kažu da je oteto bilo ukupno 1326 ljudi, puno više nego što je dosad službeno objavljeno, tvrde u nedjelju ruske novine.

Dnevnik Izvjestija kaže da su učitelji koji rade s organizacijom što u suradnji s Ujedinjenim narodima skrbi o izbjeglicama, pregledali službene popise učenika iz škole br. 1., a zatim se pokušali sjetiti jesu li ti učenici došli u školu 1. rujna kad je skupina od tridesetak gerilaca upala u školu i taoce ugurala u sportsku dvoranu.

Popis je objavljen na internetskoj stranici www.beslan.ru.

Službeno još nije objavljen konačan broj ljudi koji su bili taoci od 1. do 3. rujna. U intervjuu objavljenom ovaj tjedan, ruski glavni državni tužilac Vladimir Ustinov rekao je da je oteto bilo "više od 1156" ljudi.

Za trajanja talačke krize vlasti su tvrdile da otmičari drže 354 osobe, što je razljutilo stanovnike Beslana koji su znali da je brojka potpuno netočna.

Ruske vlasti kažu da je bilo nemoguće reći koliki je točan broj talaca jer na prvi dan škole brojna rodbina ide s djecom u školu.

Otmica je završila eksplozijom i pucnjavom u kojima je poginulo više od 330 osoba, a gotovo polovina njih bila su djeca.

Pročitajte više