PROŠETALI SMO SPLITOM Je li i za koliko skuplja kava?

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell

POVEĆANJE PDV-a u ugostiteljstvu ostavilo je mnoge splitske ugostitelje u dilemi. Povećati cijenu ili ne?

Đir po Rivi danas nas je uvjerio da je kava još uvijek prihvatljive cijene. Većina cijene još nije dignula, što ne znači da neće. 

U Adriani su konobari bili šokirani što se uopće raspitujemo za cijene. U kafiću Fro kažu: "Mi smo pojeftinili za kunu." U Bobisu cijena je kao i lani. Mala šlag da se popiti za 10 kuna. 

U Zubaka na Rivi cijene neće dizati

Kod Zubaka na samom početku Rive cijene su nepromijenjene.

"Nismo poskupili, a ni nećemo. Coca Cola je kod nas 15 kuna, a okolo 17. Pivo je 15 kuna, pola litre točenog 18, malo piće 10", kaže nam Nikola Zubak. 

Nije mu jasno kako neki mogu imati skuplje cijene za strane, a jeftinije za domaće goste.

"Zamislite kako bi ste se osjećali da odete u Madrid i da vam naplate skuplje piće samo zato što ste stranac?!", kaže Zubak.

Primijetio je kako neki restorani usred sezone nude litru refužo vina za 140 kuna, pizzu za 80 i ribu iz ribogojilišta za 400, 500 kuna.

Najavljeno poskupljenje kave

Provjerili smo i kako su se snašli lokali koji nisu u užem središtu grada.

"Nismo još poskupili, da nam stari gosti ne grintaju, ali je najavljeno poskupljenje kave", kaže nam Robi Ivić, voditelj Periske, kafića do Kerumovog hotela Corner.

Marko Bralić Keto, suvlasnik Tropica i Vanille, trenutno ne radi. Posvećen je građevinskim radovima, tj. obnovi lokala.

"Nismo još razmišljali o tome, ako budu drugi dizali cijene, dignut ćemo i mi", kaže Bralić.

U kafiću Krom odnedavna su poskupili kavu za jednu kunu. "Od te kune, državi ide 90 lipa, a nama 10", precizno su izračunali.

Kap u moru ostalih nameta

Dobar poznavatelj prilika u ugostiteljstvu iznio nam je svoja zapažanja. Godinama radi i uspješno posluje, a zbog povećanja PDV-a neke je artikle poskupio za 10 posto.

"To je kap u moru ostalih nameta. Ugostiteljstvo je najprofitabilnija branša. Odlučili su uzeti onima koji rade, ministar je zagrabio u punu kesu. Ako je to vrh intelektualnih napora i porezne reforme, onda smo mi jad najgore vrste u rangu Burkine Faso", kaže.

U sezoni kuharu nude i četiri tisuće eura

Osim s nametima, splitski ugostitelji muku muče i s kvalitetnim kadrom.

"U središtu Splita svake godine se otvara 30 novih lokala svih vrsta, od kioska do restorana. Bit će tako i ove godine. Uopće ne znam gdje će to stati. Očekuje nas apsolutna borba za gosta i uopće ne znam kako dobiti kontroliranu kvalitetu. Kvalitetan kadar nemoguće je dobiti, za jednog kuhara tuku se brodovi, otoci, priobalje, a u posljednje vrijeme i planinski objekti. Kuhare nam uzimaju istarski ugostitelji jer nude bolje uvjete. Isto je i s konobarima. U sezoni se kuharu nudi plaća od četiri tisuće eura", otkriva splitski ugostitelj.

"Pred sezonu svi će dignuti cijene"

S formiranjem cijena treba biti vrlo oprezan, drži on.

"Vrlo je šarolika situacija, netko je digao, netko nije jer nije imao hrabrosti. Tko je digao previše, osjetilo mu se na prometu jer plaće nisu toliko porasle. Nama se nije osjetio pad prometa jer nismo pretjerali. Pred sezonu, u peti, šesti mjesec svi ćemo dignuti cijene, i to je normalno. Za desetak posto. Ljeti je, naime, 80 posto stranih gostiju, a zimi je 100 posto domaćih."

Najstresnije s kadrom

"Tko god kaže da neće dignuti cijene ili laže ili će zakinuti na kvaliteti. Uvjeren sam da će 90 posto ugostitelja dignuti cijene jer 12 posto nije mala stvar. Ljeti imamo ogromno povećanje nabave, a cijene skaču kao lude. Kada se sve uzme u obzir, povećanje cijena je neizbježno. Mi pokušavamo biti realni, ručak će biti skuplji za 15-ak kuna, marenda za desetak", priča nam Danijell Nikolla, vlasnik zalogajnice Corto Maltese u središtu Splita, nedaleko od ribarnice. Trenutno renoviraju prostor, no uskoro otvaraju.

I Nikolla se susreo s problem pronalaska kvalitetnog kadra.

"To je najstresniji dio posla. U četvrti, peti mjesec, zalogajnica nam je kao autobuska stanica. Dođu, zadrže se dva, tri dana, a onda odu. Po otocima im se nudi svašta, ludilo plaća od 20, 30 tisuća kuna. Mnogi nasjednu na tu priču, a onda dobiju tri puta manju plaću", kaže Nikolla.

Corto Maltese ima inače jedinstvene cijene, tijekom i van sezone, za domaće i strane goste.

 

Pročitajte više