Udruga banaka o rastu kamata: Rast će polako

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić komentirao je jučer za Novi list rast cijena nekretnina u Hrvatskoj.

"Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita", kazao je.

"Razborite politike kreditiranja važne su jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava, kao i zaštiti samih dužnika, čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balona. Velik dio ovog razgovora posvećen je inflaciji i očekivanjima u pogledu rasta kamatnih stopa.

Taj će preokret najvjerojatnije biti polagan, ali ne može se potpuno isključiti mogućnost da stope rastu brže. Stoga i dužnici s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope, trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto", kazao je Vujčić.

Šef Udruge banaka govorio o ovoj temi

O ovoj temi govorio je Zdenko Adrović, šef Hrvatske udruge banaka.

"Mislimo da će to biti polagano, mislim da se neće dogoditi nikakva eksplozija. Za to, naravno, postoje razlozi. Čitav niz europskih država je visoko zadužen. Sjetimo se samo duga Italije, Španjolske i drugih mediteranskih zemalja, posebno u krajnjoj liniji Hrvatska tu nije izuzetak, koje ne bi mogle baš funkcionirati u uvjetima vrlo visokih kamatnih stopa. Mi mislimo da će doći do porasta kamatnih stopa, ali to će biti postepeno, neće biti nikakve revolucije", rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, u razgovoru za HRT.

Pročitajte više