Udruga Branitelji Hrvatske obilježila 12. obljetnicu prvog postroja ZNG-a

UDRUGA Branitelji Hrvatske prigodnom svečanošću obilježila je danas 12. obljetnicu prvog postroja Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu Nogometnog kluba Zagreb.

Prvi postroj ZNG-a bio je začetak stvaranja Hrvatske vojske koja je pobjedonosnim akcijama Bljesak, Oluja, Južni potez i drugima oslobodila Hrvatsku. Time je svjetskoj javnosti pokazana odlučnost hrvatskog naroda u stvaranju i obrani samostalne hrvatske države, rekao je predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Damir Ćurik.

Počasni predsjednik udruge general Božo Budimir podsjetio je na 28. svibnja 1991. kada je prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom izvršio pregled počasnog postroja ZNG-a.

U najsilovitijim neprijateljskim ofenzivama otimano je oružje iz neprijateljskih skladišta, što je bila prekretnica u Domovinskom ratu, rekao je Budimir dodajući da su se hrvatske postrojbe uspješno suprotstavile tadašnjoj JNA, trećoj vojnoj sili u Europi.

Treba sačuvati stadion u Kranjčevićevoj, jer je spomenik stvaranju hrvatske oružane sile koja je izvojevala trijumfalnu pobjedu nad srpskim agresorom u Domovinskom ratu, poručio je Budimir.

Izaslanik Predsjednika Republike stožerni general u mirovini Martin Špegelj istaknuo je da ti svijetli dani stvaranja Hrvatske vojske ne smiju biti prepušteni zaboravu. Hrvatska vojska porazila je jugovojsku i oslobodila hrvatski državni teritorij od okupacije, naveo je.

Na prigodnoj svečanosti istaknutim pojedincima, udrugama i nevladinim organizacijama dodijeljene su plakate i zahvalnice te predstavljena monografija "Spomenik spomeniku ZNG 91".

Udruga je uputila otvoreno pismo Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade, te Gradskom poglavarstvu kojim traže očuvanje i zaštitu stadiona NK Zagreb.

Također traži da se ustanovi najveće vojno priznanje RH - Junak Domovinskog rata, odličje ZNG 91., te da se 28. svibanja Dan Oružanih snaga proglasi Danom hrvatskih branitelja.

Pročitajte više