udruga "Ekos" traži najviše standarde zaštite okoliša tijekom vojnih vježbi kod slunja

Ekološka udruga "Ekos" iz Slunja dogovorila je danas s gradonačelnikom i predstavnikom Slunja u Povjerenstvu za izradu Studije o utjecaju na okoliš Vojnog vježbališta "Eugen Kvaternik" da se u ponedjeljak održi sjednica proširenog slunjskog Poglavarstva radi dogovora oko pravila monitoringa vježbališta za vrijeme trajanja vojnih vježbi, izvijestio je predsjednik te udruge Željko Lalić.

Po Lalićevim riječima, gradonačelnik Ivan Bogović izvijestio je ekologe da je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog planiranja u studenom prošle godine formiralo desetoročlanu Komisiju za procjenu utjecaja na okoliš pri provođenju vojnih vježbi na Vojnom vježbalištu "Eugen Kvaternik" u Slunju, na čelu koje je Marinko Maradin, zamjenik voditelja Ekostožera Karlovačke županije.

U ime Ekosa, Lalić kaže da će ustrajati da ta komisija uvijek dobije raspored održavanja vojnih vježbi, te da može i prije i poslije vježbe obaviti kvalitetna mjerenja njihova eventualnog utjecaja na okoliš.

Ekološka udruge Ekos jučer je obavijestila gradonačelnika da se u ponedjeljak otkinula osam metara duga sedrena barijera na slapu rijeke Mrežnice, u Gornjem Primišlju, nizvodno od Vojnog vježbališta "Eugen Kvaternik", pa Ekos traži od gradonačelnika da se ispita je li ta ekološka šteta u vezi sa združenom vojnom vježbom Hrvatske vojske, američke mornarice, makedonske, albanske, rumunjske, bugarske i grčke vojske, koja je počela 15. veljače, a trajat će do konca lipnja.

U sklopu inženjerijskih vježbi američka mornarica od 15. travnja ove godine radit će besplatno na izgradnji 10.730 metara vodovoda od Slunja prema granici s BiH (Popovac-Lađevac-Furjan), te uz to osigurati cijevi i ostali potrebni materijal u vrijednosti oko 250.000 dolara. Vodovod bi trebao biti zavšen do kraja vježbe u lipnju ove godine.

Predsjednik Ekosa Željko Lalić smatra da se na Mrežnici dogodila ekološka katastrofa koja bi mogla prouzročiti i promjenu toka te rijeke. Zato Ekos zahtijeva da sva vojna djelovanja na vježbalištu budu svedena na najmanju moguću mjeru i da budu u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša. "Za nas nema trgovanja kada je u pitanju okoliš. Ako ulazimo u NATO, onda neka i na vježbalištu u Slunju budu na snazi visoki NATO-ovi standardi zaštite prirode", ponovio je danas zahtjeve udruge Željko Lalić.

(Hina) xvhor ydd

Pročitajte više