KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Udruga Glas poduzetnika i ugostitelji vladi uputili zahtjeve, evo o čemu se radi

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

UDRUGA Glas poduzetnika (UGP) i Nacionalna udruga ugostitelja zatražile su jednakost prava na rad za sve ugostitelje, jednokratnu isplatu poduzetnicima u ugostiteljstvu u visini od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. i produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.

>> Ugostitelji: Ovo su naša četiri hitna zahtjeva

Traže, među ostalim, nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova tako da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun, ističe se u priopćenju za javnost u kojem su izvijestili da su poslali dopis Vladi i nacionalnom Stožeru civilne zaštite u kojemu su "upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad" te da su odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj. 

U razdoblju do svibnja, među ostalim, traže i ukidanje potrebe vođenja materijalnog knjigovodstva i neoporeziv tretman napojnice do 10 posto iznosa računa.  Te udruge traže i vouchere za zapošljavanje i drže da bi ugostitelji tako dobili kadar koji odmah mogu uvrstiti u radnu smjenu. Primjer vouchera, navode, postoji za sezonske poslove u  poljoprivredi, kupuje se osam sati rada te su svi doprinosi plaćeni samom kupnjom.  

Isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne

Ističu da poduzetnici žele surađivati s Vladom kako bi se donijele kvalitetne odluke koje će "pomoći djelatnostima, a ne im dodatno naštetiti" te da su zato pripremili svoje prijedloge.

Navode da je ugostiteljskim objektima tipa "caffe bar" i "objektima jednostavnih usluga" u potpunosti onemogućen rad te priprema hrane i pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela, upozoravaju te udruge. 

Upozoravaju da je do sada cijeli sektor izgubio više od 11.000 zaposlenika

Osim toga, navode, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda.

Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25 posto te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3 posto, stoji uz ostalo, u priopćenju Udruge Glas poduzetnika i Nacionalne udruge ugostitelja.

Upozoravaju da je do sada cijeli sektor izgubio više od 11.000 zaposlenika, a "kako vrijeme prolazi, taj broj će se povećavati".

"Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo", izjavio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

"Najvažnije je izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike"

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednice Nacionalne udruge ugostitelja Jelene Tabak koja ističe da ta udruga i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja.

"U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama", rekla je Tabak.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više