DORH optužio Banožića na dan kad su stigli Rafalei. Danima su šutjeli

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, EPA

GOTOVO pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.

Tehnički premijer Andrej Plenković tog dana je na predstavljanju Rafalea u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici održao govor u kojem je hvalio avione i zahvaljivao svojim suradnicima. U govoru je zahvalio bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću, ali i - Mariju Banožiću, prethodnom HDZ-ovom ministru obrane, koji je s dužnosti otišao nakon što je terencem usmrtio oca dvoje djece.

Toga dana je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo optužnicu protivi Banožića. O tome nisu obavijestili javnost. Za optužnicu se saznalo tek danas, kad je DORH poslao priopćenje "kao odgovor na zaprimljene upite novinara".

Plenković je i sljedeći dan na sjednici vlade zahvaljivao Banožiću i ostalim ministrima obrane - Krstičeviću i Anušiću.

Iz tužiteljstva nisu objasnili zašto javnost nije obaviještena o optužnici na dan kad je podignuta.

Pretjecao kolonu po magli, vozio neprilagođenom brzinom

U prometnoj nesreći koju je prošlog studenoga izazvao Banožić poginuo je Goran Šarić (40).

Tužiteljstvo je, ne navodeći Banožićev identitet, danas izvijestilo kako ga tereti da je 11. studenoga 2023. oko 6:10, upravljajući Nissanom desnom trakom državne ceste 55 iz Vinkovaca prema Županji, vozio neprilagođenom brzinom te u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog skupa vozila ispred njega.

 

Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu svog vozila i onoga koje je pretjecao.

Banožić je, navodi se u optužnici, udario prednjim dijelom svog vozila u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 40-godišnji vozač preminuo na mjestu nesreće.

Prozivke zbog dugotrajne istrage

Tužiteljstvo je izvijestilo da priopćenje o državnoodvjetničkoj odluci u ovom predmetu objavljuje kao odgovor na zaprimljene upite novinara koji su problematizirali što optužnica nije bila podignuta mjesecima nakon nesreće.

DORH je prije tri tjedna, nakon novinarskih upita, ali i prozivke predsjednika Zorana Milanovića o slučaju prometne nesreće bivšeg ministra obrane Marija Banožića, izvijestio da tužiteljstvo i dalje provodi dokazne radnje.

Tužiteljstvo je tada priopćilo da je u tijeku provođenje dokazne radnje prometno-tehničkog vještačenja sukladno nalogu od 9. veljače 2024., kao i dopune tog vještačenja od 2. travnja 2024.

Nakon nesreće Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje. Mediji su problematizirali i je li u vrijeme nesreće imao alkohola u krvi, a nedugo potom premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti ministra obrane.

Pročitajte više