Udruga HELP od Plenkovića traži hitnu helikoptersku medicinsku službu

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

MATTEO Ružić danas je pokopan na Novom groblju u Brdovcu.

>> Matteo Ružić je pokopan. Počivao u miru

U 15 sati započeo je posljednji ispraćaj 21-godišnjaka koji je za vikend preminuo u Zaprešiću zbog nedostatka liječnika u kolima hitne pomoći. Podsjetimo, mladiću je u nedjelju popodne pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. Isti dan umrla je još jedna osoba na području Jastrebarskog.

>> Napokon se oglasio Kujundžić: Ne prepoznajem da sam odgovoran

HELP: Inzistiramo na sastanku s premijerom Plenkovićem

Medijima se obratio ministar zdravstva Milan Kujundžić i rekao da se ne osjeća odgovornim. Premijer Andrej Plenković još se nije oglasio.

Plenkoviću se putem priopćenja obratila udruga HELP - Helikopterima liječnici pomažu. Traže hitnu helikoptersku medicinsku službu u Hrvatskoj. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Poštovani premijeru gospodine Plenkoviću!

Ponukani nemilim događajima (preranim smrtima) u Zaprešiću i Jastrebarskom, vjerojatno još brojnima u Hrvatskoj, ali koji nisu izašli u medijima, ponovno vas molim da nađete vremena za sastanak s udrugom "HELP - Helikopterima liječnici pomažu" o Hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi (HHMS) u Hrvatskoj. Usprkos svakotjednog kontakta s vašim uredom, još uvijek nismo dobili termin sastanka koji je tražen prije nekoliko mjeseci. Na sastanku s vama inzistiramo, jer godinama nismo uspjeli napraviti pomak u osnivanju službe s Ministarstvima na koje ste nas uputili.

"Hitna helikopterska medicinska služba je nacionalni interes"

HHMS/HEMS smatramo NACIONALNIM INTERESOM koji je bitan za građane i turiste te:

Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo prometa
Ministarstvo turizma i
Ministarstvo regionalnog razvoja.

Imamo informaciju da je završena Studija isplativosti uvođenja hitne helikopterske medicinske službe naručena 2017. godine. Istu smo tražili na uvid, do danas to nije ostvareno. Napominjemo da uspostava sustava traje dvije godine, te da je svaka prerana smrt građana gubitak
za državu od 1.300.000 eura", stoji u objavi udruge HELP - Helikopterima liječnici pomažu.

Pročitajte više