Udruga ljekarnika: situacija s opskrbom lijekova kritična

Udruga ljekarnika upozorila je danas da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) trenutno plaća ispostavljene račune za lijekove na recept u roku od preko 260 dana, pa je situacija s opskrbom lijekova kritična.

Ukupni dug za lijekove približava se iznosu od 1,8 milijardi kuna, od čega je već dospjelo preko 780 milijuna kuna, kaže se u priopćenju udruge.

"Nikada do sada dugovi nisu bili toliki, niti su sredstva toliko kasnila. Primjera radi, to znači da HZZO duguje za sve lijekove koje su njegovi osiguranici potrošili od proljeća prošle godine".

Ljekarne imaju zalihe na minimumu, sve teže plaćaju režije i isplaćuju plaću zaposlenicima, a mnoge ljekarne, zbog nagomilanog duga, ne mogu dobiti sve tražene lijekove od veledrogerija.

"Lanac isporuke već puca pa mnoge ljekarne ne mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe pacijenata, čije je nezadovoljstvo sve očitije, tako da je dolazilo i do prijetnji i verbalnih obračuna", stoji u priopćenju.

Udruga ljekarnika naglašava da je HZZO za lijekove izdane na recept dužan ljekarnama, a ne veledrogerijama ili proizvođačima. Stoga bi trebalo hitno osigurati sredstva za isplatu duga ljekarnama, kako bi se normalizirala opskrba.

S obzirom na velike dugove za već isporučene lijekove, udruga smatra da je neumjesno govoriti o interventnom uvozu za što bi se moralo angažirati dodatna novčana sredstva, umjesto plaćanja već potrošenih lijekova na domaćem tržištu.

Ako ima sredstava za uvoz lijekova, kako se ne može naći barem dio sredstava za djelomičnu normalizaciju opskrbe, pita se Udruga ljekarnika.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više