Udruga: Od 50 tisuća zatvorenika regrutiranih u Wagner 40 tisuća ubijeno ili nestalo

RUSKA plaćenička paravojna postrojba, skupina Wagner, u svoje je redove od početka jeseni uspješno regrutirala velik broj zatvorenika iz ruskih kaznenih kolonija, no prema izvješćima, broj zatvorenika koji su spremni otići u rat drastično opada. Stoga su regruteri skupine navodno počeli koristiti nove metode kako bi pridobili ovu populaciju.

Osnivač skupine Wagner Jevgenij Prigožin i sam je odslužio nekoliko godina iza rešetaka, a u rujnu je prvi put snimljen kako se obraća zatvorenicima u jednom ruskom zatvoru i nudi im slobodu u zamjenu za šest mjeseci plaćene borbe. Putin je čak u tajnosti pomilovao osuđenike regrutirane da se bore u Ukrajini, piše Newsweek.

"Zatvorenicima se prijeti"

Isti portal piše da su zatvorenici sada, dok sve veći broj odbija ovu ponudu, praktički prisiljeni pridružiti se Wagneru. Osuđenicima se prijeti novim kaznenim postupcima ako odbiju, izvijestila je u srijedu nezavisna ruska novinska kuća Agentstvo.

Odvjetnica Yana Gelmel rekla je novinskoj kući da su ruski zatvorenici u kolonijama u regijama Samare i Rostova, Krasnodarskom teritoriju i regijama Sjevernog Kavkaza pod pritiskom da se pridruže nekoć tajanstvenoj paravojnoj jedinici.

"Operativci Ministarstva unutarnjih poslova ili FSB-a dolaze [u te zatvore], obećavaju da će iznijeti slučajeve stare 10-20 godina, za koje je već nastupila zastara, te prijete da će pokrenuti kaznene postupke protiv onih koji odbiju ići u rat", rekla je Gelmel.

Čuli za visoku smrtnost

Prema Agentstvu, za novu praksu regrutiranja Gelmel je doznala iz nekoliko svojih izvora u zatvorskom sustavu u raznim ruskim regijama. Gelmel je primijetila da sada mnogo manje osuđenika dobrovoljno pristaje pridružiti se skupini Wagner u odnosu na ljetne i jesenske mjesece 2022. jer su čuli da jako velik broj vojnika umire.

Agentstvo je citiralo Oksanu Asaulenko, aktivisticu za ljudska prava i majku zatvorenika koji se nalazi u ruskom Permskom području i čija kazna uskoro istječe. Ona je navodno izjavila novinskoj kući da se njezinom sinu prijetilo da se mora pridružiti skupini Wagner.

Olga Romanova, voditeljica Russia Behind Bars, dobrotvorne organizacije koja se zalaže za prava zatvorenika, rekla je krajem siječnja da je od 50.000 osuđenika koje je angažirala Wagnerova grupa 40.000 mrtvih ili nestalih, a samo 10.000 još se bori u Ukrajini.

Pročitajte više