Udruga poljoprivrednika: Šef Hrvatskih šuma je uhićen s Josipom Rimac. I dalje radi

Foto: Hrvatske šume

UDRUGA Hrvatskih krških pašnjaka objavila je danas status u kojem problematiziraju rad Hrvatskih šuma i njihova šefa Krunoslava Jakupčića.

Radi se o udruzi koja zastupa poljoprivrednike na područjima krških pašnjaka, a cilj joj je i očuvanje bioraznolikosti.

"Godinu nakon uhićenja Jakupčić najnormalnije vrši svoju funkciju"

"Ovo na slici je šef Hrvatskih šuma. Ponosno potpisuje milijunske projekte, godinu dana nakon što su ga uhitili.

Hrvatskim šumama je za strateški projekt 'Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije - Karlovac KARST' odobreno 190 milijuna bespovratnih EU sredstava.

Ugovor za golemi posao nedavno je potpisao predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Jakupčić je lani uhićen u sklopu velike korupcijske afere Rimac, a teretilo ga se za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Odvjetnika kojeg je šef Hrvatskih šuma angažirao kada je završio u pritvoru plaćale su Hrvatske šume, odnosno porezni obveznici!!!

Godinu dana nakon uhićenja pod ozbiljnim optužbama Jakupčić najnormalnije vrši svoju funkciju i najavljuje goleme projekte sa sredstvima Europske unije. Inače, Jakupčić je i jedan od najplaćenijih ljudi u javnom sektoru s plaćom od oko 30 tisuća kuna neto.

"Pozivaju na donacije, a uništili su šume"

I to nije sve, bez obzira na to što su im osigurana sredstva EU fondova, Hrvatske šume preko Hrvatske poštanske banke (HPB) skupljaju donacije za, kako kažu, veliki ekološko-volonterski projekt 'pošumljavanja Hrvatske'?!

Mnogi poljoprivrednici koji posluju s HPB-om dobili su SMS poruke od HPB-a, gdje ih se poziva da sudjeluju u donacijama, a prilikom plaćanja donacije bit će oslobođeni plaćanja naknade?!

Licemjerno je pozivati na donacije, a te iste Hrvatske šume uništile su i devastirale većinu šuma u Hrvatskoj. Ne daju domaćim prerađivačima potrebnu sirovinu, svu sirovinu su usmjerili izvozu, a zbog niske izvozne cijene (jeftiniji smo 100 kuna po kubiku od susjednih zemalja u okruženju) trupaca Hrvatska gubi milijarde kuna godišnje!" piše u statusu.

Jakupčić je četvrti osumnjičeni u aferi Vjetroelektrane

Podsjetimo, Jakupčić je četvrti osumnjičeni u aferi Vjetroelektrane. Afera je počela uhićenjem državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac pod sumnjom da je, u suradnji s nizom osoba, pokušavala pogodovati investitorima oko najveće hrvatske vjetroelektrane.

Protiv 13 osumnjičenika policija je podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili i poticali kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanja mita.

"Dokazat ću svoju nevinost"

Jakupčić je nedugo nakon izlaska na slobodu u razgovoru za RTL rekao da će dokazati svoju nevinost te da je radio u interesu Hrvatskih šuma i Republike Hrvatske.

Upitan je li Josipa Rimac vršila na njega pritisak, šef Hrvatskih šuma je odgovorio: "Taj pritisak se može nazvati i pritisak, ali i lobiranje i njezino zalaganje za svoj grad Knin i za svoju županiju."

Rekao je da se s Rimac susreo nekoliko puta tijekom 2019. godine.

"Zadnji susret prije koronavirusa bio je u Zagrebu, u službenim prostorijama Hrvatskih šuma, tijekom veljače. Uvijek sam to doživljavao kao zalaganje za županiju, a odnosi nje i investitora, ja to ne bih tumačio, jer ne znam", rekao je Jakupčić. 

Tvrdi i da optužbe za reketarenje nisu istinite te je dodao da su Hrvatske šume s njim na čelu uspjele naplatiti svoja potraživanja od šest milijuna kuna.

"Cijeli život živim sa šumama, šume su moj život"

Hrvatske šume su moja druga obitelj, tu sam proveo 39 godina, rekao je u to vrijeme Jakupčić.

"Cijeli život živim sa šumama, šume su moj život, a tvrtka Hrvatske šume druga obitelj. U njoj sam proveo cijeli radni vijek, 39 godina dosad, prošao sva radna mjesta, od početničkog na terenu pa do pozicije predsjednika Uprave. Tu sam se posebno trudio voditi tvrtku pažnjom dobroga gospodara", kazao je u razgovoru za Jutarnji list.

Jakupčić je ostao član HDZ-a i nakon privođenja.

 

Pročitajte više