Udruga RASTt: Ministar Kovačević nas podupire

ČELNICI Udruge za zaštitu okoliša Dalmatinske zagore RAST, koja se protivi gradnji županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, na današnjoj su konferenciji za novinare u Splitu izvijestili o prošlotjednu sastanku s ministrom Božom Kovačevićem koji ih, kako su rekli, razumije i podupire.

Tvrde kako im je ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja potvrdio da su u pravu kad tvrde da izvođač istražnih radova nije smio istraživati na tom području jer je 70 posto zemlje na kojima je obavljeno istraživanje privatno. Ministar, kako su kazali, to nije znao i bio je krivo obaviješten jer mu je rečeno da su imovinsko-pravni odnosi riješeni.

Također tvrde kako im je ministar rekao da nije riječ o centru za odlaganje otpada od državnog interesa, kako tvrdi Splitsko-dalmatinska županija. Istražnim radovima nastale su štete zbog rušenja zidova na privatnom posjedu i zato ćemo kazneno prijaviti odgovorne u Županiji te Hrvatske šume zbog šteta od prosijecanja šume za što nisu imali dozvolu, kazao je predsjednik RAST-a Anđelko Parčina.

Ministar Kovačević drži, kazali su, da su istražni radovi trebali biti obavljeni prije nego je prihvaćen prostorni plan te da je trebalo poštivati općinsku odluku o zabrani bilo kakvih radova u vezi s gradnjom centra za gospodarenje otpadom. Tvrde da ni udruga ni Lećevičani nisu znali za prostorni plan.

Na sastanku s ministrom zaključeno je da se utvrde sve štete i lažni podatci i da ga o tome RAST osobno izvijesti.

Ministar im je obećao da će učiniti sve da se postupi po zakonu i da se utvrdi tko je u pravu. Mi ćemo kao udruga, kazao je Parčina, također platiti istražne radove kako bismo dokazali da to područje nije prikladno za gradnju centra za gospodarenje otpadom.

(Hina) merc vkn

Pročitajte više