udruga razvojačenih branitelja traži otpisivanje kreditnih obveza za branitelje

Hrvatska udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata (HURBDR) iz Šibenika zatražila je danas od Vlade otpisivanje kreditnih obveza koje su razvojačeni branitelji uzimali iz programa samozapošljavanja 1996. i 1997., jer inzistiranje na vraćanju "poprima dramatične posljedice".

Iznijeli su primjer razvojačenog branitelja Željka Deca iz Županje koji se, zbog neizvjesnosti oko vraćanja kredita s kojim je 1997. kupio traktor, ubio ostavivši za sobom suprugu i troje djece.

"Strahujemo da bi takvih slučajeva moglo biti još jer su se razvojačeni branitelji našli pred zidom - kredit koji su uzeli za samozapošljavanje uložili su u poslove u kojima su propali i nemaju ga od čega vraćati", rekao je predsjednik HURBDR-a Vladimir Gojanović na konferenciji za novinare.

Rekavši kako su branitelji "zgroženi" i savjetima koje dobivaju u nekim poslovnim bankama, Gojanović je ustvrdio da im službenici govore "o tome kako ih jedino smrt može osloboditi vraćanja kredita jer im se samo u tim slučajevima otpisuju obveze".

Gojanović je rekao kako se HURBDR već četiri godine zalaže za otpis kredita kao jedino prihvatljivo rješenje, ali Vlada to nije prihvatila nego se odlučila za reprogram kredita i smanjenje kamata što razvojačenim braniteljima ne odgovara.

Trebaju s poslovnim bankama potpisati novi ugovor o kreditu po kojem se dugovanja pretvaraju u glavnicu čiji je prosječan iznos 20.000 eura. Problem su im i potvrde poput one o statusu nezaposlenih ili o namjenskom trošenju sredstava jer su se povjerenstva koja su to pratila ugasila još prije dvije godine. Problem su im i jamci koji ponovno trebaju dati pristanak, a oni to, opečeni sadašnjom situacijom, ne žele, rekao je.

Kredit za samozapošljavanje je 1997. primjerice uzelo 3655 razvojačenih branitelja, od kojih je, po podacima HURBDR-a, njih 92 posto propalo u poduzetništvu.

U HURBDR-u smatraju da bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da je program samozapošljvanja razvojačenih branitelja promašen i da je od početka bio osuđen na neuspjeh jer su nezaposleni branitelji, bez potrebne logistike, preko noći trebali postati poduzetnici.

(Hina) fd ln

Pročitajte više