Udruga socijalnih radnika tvrdi da su njezini članovi žrtve "lova na vještice"



"Svjesni smo da ima propusta u radu socijalne službe i za njih snosimo odgovornost, ali tražimo da se u konkretnim slučajevima objavi mišljenje više strana, umjesto da se iznose netočne i neprovjerene informacije", kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Marija Pavić na okruglom stolu "Tko spava kad je u pitanju nasilje?".

Takav su naziv, naime, izabrali osjećajući se prozvanima zbog nedavne izjave pravobraniteljice za djecu Ljubice Vrsaljko Matijević, koja je pred saborskim odborom za ravnopravnost spolova izjavila da "sustav socijalne skrbi spava".

Pravobraniteljica za djecu rekla je okupljenima da ne želi prozivati bilo koju osobu, pa čak niti konkretan centar za socijalnu skrb, ali je njezina dužnost upozoriti na propuste u kojima, zbog očitog nemara i nerada socijalne službe, stradavaju djeca.

Navela je primjer desetoro djece u jednoj obitelji koja su zbog nemara i nestručnosti socijalne službe zanemarivana i zlostavljana gotovo deset godina.

Unatoč upozorenjima njezina Ureda i nevladinih udruga, socijalni radnici u tom centru nisu zaštitili djecu, a drugi centar, pod čiju je nadležnost obitelj kasnije došla, odmah je proveo sve potrebne mjere.

"Ne mogu govoriti o stanju u Hrvatskoj generalno, već samo o prijavama koje su stigle u moj ured, a među njima ima propusta zbog objektivnih poteškoća, ali i osobnih propusta za koje nema opravdanja", istaknula je Vrsaljko Matijević.

Napomenula je kako je u Hrvatskoj od 1999. godine do 2004. prijavljeno preko 19.000 slučajeva zlostavljanja djece, u prošloj ih je godini pristiglo gotovo 10.000, a treba vidjeti koliko su mjera centri za socijalnu skrb izrekli na osnovu tih prijava.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Nino Žganec kaže da je od preko 370.000 slučajeva, koje su lani obrađivale stručne službe u sustavu socijalne skrbi, ostalo neobrađeno manje od 10 posto.

Istaknuo je da propusta i neprofesionalnosti ima, ali oni su u manjini i ne smiju stvarati krivu sliku o djelatnosti u cjelini.

(Hina) xntod ymd

Pročitajte više