Udruga Volim Hrvatsku: "Izgleda da je na Markovu trgu čak i molitva nepoželjna"



"DA LI će reakcije policije i Vlade Republike Hrvatske koja djeluje represijom na riječ i molitvu prerasti u obračun oružjem na argumente?", zapitala se udruga Volim Hrvatsku u priopćenju za javnost kojim su reagirali na uhićenje braće Krčmarek na Markovu trgu.

Podsjećamo, Siniša i Dubravko Krčmarek uhićeni su kada su se uputili pred crkvu Sv. Marka, gdje su se naumili pomoliti. U razgovoru za Index najavili su tužbu protiv države zbog kršenja prava vjeroispovijesti.  "Državni vrh se gubi u političkom vrtlogu", poručuje udruga Volim Hrvatsku nakon uhićenja dvojice svojih članova.

"Dubravko i Siniša Krčmarek aktivisti su koji su poznati u cijeloj Hrvatskoj po svojoj mirnoj naravi i humanitarnom radu. Ne postoji mirniji put izražavanja stava od molitve, a izgleda da je na Trgu Sv.Marka čak i molitva nepoželjna za ovaj državni aparat i hrvatske političare", navodi se u priopćenju.


Predsjednik udruge Volim Hrvatsku, Roko Šikić je o jučerašnjem događaju izjavio: "Ne mogu protumačiti postupak policije i očekujem ispriku premijerke, jer gospođa Kosor, kao bivša ministrica branitelja osobno dobro poznaje braću Krčmarek, njihov rad, te njihovu ratnu i poratnu golgotu. Ako će to izostati, nemam što dodati nego zamoliti Dubravka i Sinišu da joj oproste, jer je očito da je pritisak na nju prevelik. Ne mogu povjerovati da je riječ o smišljenom i planiranom izljevu brutalnosti upravo na njih, iako je 'akcija' interventne policije upravo tako izgledala".

Dubravko Krčmarek je samo ponovio ono što je rekao i policiji prije uhićenja: "Zapovjednik interventne policije je rekao da su imali naredbu da uhite mene i brata. Ne znam od koga su ju i zašto dobili, ali ne smiju kršiti moja ustavna prava na vjeru i molitvu, a jednako tako na slobodu kretanja. Više od udaraca i ozljeda zadobivenih na ulici i u policijskoj stanici boli me čin uništavanja i bacanja križa koji sam imao u rukama i trganje krunice koju sam nosio oko vrata".

Pročitajte više