Udruga Zviždač: Karlovački župan prešućuje kriminal

POVODOM sumnje u kaznene djelatnosti u trima slučajevima u Karlovačkoj županiji, udruga Zviždač je jučer održala konferenciju za tisak. Balenović je upozorila na "nesankcionirane slučajeve kriminala u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi, o sklapanju fiktivnih ugovora u Srednjoj školi Duga Resa i progonu "zviždača" u  Osnovnoj školi Turanj, koji je osuđen jer nije uzeo mito".

Također, predsjednica udruge Zviždač, Vesna Balenović je iznijela svoje iskustvo s karlovačkim županom Ivanom Vučićem koji je nije htio primiti na razgovor naglašavajući da istovremeno, premijerka Kosor šalje jasne poruke da se protiv korupcije treba boriti svim sredstvima, a na lokalnoj razini se odbija i mogućnost rasprave na tu temu.

Ravnateljica opremila bolnicu novcem iz HZZO-a

Balenović iznosi da "ravnateljica dugoreške bolnice na pomalo bizaran način, potkrada HZZO, pa je umalo svojoj bolnici priskrbila naziv "bolnica duhova"". U priopćenju udruge Zviždač stoji da je prema službenoj dokumentaciji ravnateljice Herte Belobrajdić, pacijenta M.J. koji je preminuo 18. lipnja 2007. godine, bolnica još jednom primila na liječenje 5. kolovoza iste godine, dakle gotovo dva mjeseca nakon njegove smrti. Na taj način fakturirala je, a kasnije i naplatila HZZO-u, troškove nepostojećeg liječenja.

Međutim, Balenović navodi da se ravnateljica Belobrajdić nije zaustavila samo na nelegalnoj zaradi od naknadnog liječenja mrtvih. "Prema izjavama vlastitih kolega, ona je uspješno naplaćivala hrvatskom zdravstvu i lijekove koje je dobivala iz donacija. Te lijekove nije morala plaćati farmaceutskim kućama, s obzirom da su poklonjeni, ali ih je naplaćivala HZZO-u."

Upravo u ovome naplaćivanju od HZZO-a Balenović nalazi izvore iz kojih je ravnateljica uspjela renovirati bolnicu i opremiti je najsuvremenijim aparatima za što je dobivala pohvale resornih ministara.

Župan štiti ravnatelja, ali ne i profesora

Također, Balenović traži i objašnjenje "zašto karlovački župan nije udaljio iz prosvjete Nikolu Mrzljaka, koji je kao ravnatelj Srednje škole u Dugoj Resi sklapao fiktivne ugovore, nanosio financijsku štetu proračunu i tako varao državu" s čime je, smatra Balenović, upoznat i ministar Radovan Fuchs.

Na kraju, Balenović naglašava da župan Vučić nije uzeo u zaštitu "stručnog i poštenog profesora informatike Predraga Mihalića Novkovića iz Osnovne škole Turanj. Profesor informatike nije želio prihvatiti udžbenike drugih izdavača i za nagradu dobiti mito, pa je zbog toga na koncu ostao bez posla."

Balenović se nada da će župan reagirati na njene navode i slijediti poruku premijerke da je nužna borba protiv kriminala i korupcije na svim nivoima.

Pročitajte više