Udruge iz Domovinskog rata traže povrat cigli iz Zida boli

PREDSTAVNICI udruga proisteklih iz Domovinskog rata zatražili su danas, na konferenciji za novinare održanoj na pločniku u Selskoj cesti, povrat opeka iz Zida boli u prvobitno stanje i osudili postupanje prema tom spomeniku poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Predsjednica Centra Apel Zdenka Farkaš odbacila je kao neistinite izjave zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića i Miodraga Deme iz gradskog Odjela za branitelje koji tvrde da postoje sve suglasnosti za preseljenje Zida boli na Mirogoj. Suglasnost nisu dali autor Zida i članovi inicijativnog odbora za izgradnju, članovi Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i HVIDR-e, niti su o tome konzultirani, rekla je.

Podsjetila je da je postavljanje Zida istine o stradanju hrvatskog naroda započeto 26. rujna 1993. godine, a da su ga srušili Milan Bandić i gradonačelnica Vlasta Pavić i Miodrag Demo. Ustvrdila je da se radi o vandalskom činu te najavila de će o tome izvijestiti međunarodnu zajednicu. "Toliko njima znače ljudska prava i hrvatske žrtve, svi oni koji su poginuli braneći Hrvatsku i svi koji su ubijeni jer su se osjećali Hrvatima", kazala je Farkaš. Optužila ih je da su "na banditski i mučki način u ranu zoru, ne obavijestivši nikoga, pokupili opeke, bacili u rupu i zalili betonom".

Predsjednica zajednice udruga udovica Neda Balog pozvala je građane da im daju potporu, jer to nije samo stvar udruga i da ne dopuste redefiniranje činjenica. Dok se ne sazna istina o svima i dok se dostojanstveno ne pokopaju te kazne krivci moramo ustrajati na tome da se zaštiti dostojanstvo svih žrtava i sjećanje na njih, jer zaslužuju da ne budu zaboravljeni, rekla je.

Ratna izvjestiteljica Hrvatskog radija Vukovar Alenka Mirković kazala je, aludirajući na izajvu predsjednika Stjepana Mesića da je Zid "izložen atmosferalijama", kako su i barake u Auschwitzu i peći u Birkenauu također njima izložene, ali se ne zakopavaju u zemlju i zalijevaju betonom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor ocijenila je da je premještanjem Zida boli učinjena nepopravljiva šteta, jer je dio cigli zauvijek i nepovratno uništen. Nitko nije imao pravo odvoziti ih dok se sve udruge nisu dogovorile o sudbini Zida, jer je svaka cigla sjećanje na jednu osobu, obitelj i vrijeme kada se Zid gradio, rekla je. Dodala je da će se zauzimati da se sve udruge dogovore što će se dogoditi sa Zidom.

Kosor je rekla da je njezino mišljenje da Zid mora na neki način ostati na svom mjestu, jer je nastao u posebnom vremenu i jer nas podsjeća što se dogodilo u krvavoj agresiji na Hrvatsku, ali i da sudbina svih koji su na popisu zatočenih i nestalih još nije riješena.

Još uvijek tražimo 1158 osoba, to je sudbina isto toliko obitelji i ovaj zid tu Selskoj cesti gdje kola život i prolaze ljudi podsjeća nas na to. Ono što se jučer dogodilo bez najave i završnih konzultacija s udrugama držim poptuno nezamislivim i neprimjerenim u civiliziranomm svijetu, kazala je Kosor.

Potporu su izrazili i predsjednik Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata Juraj Njavro, Ljerka Pavić (Bedem ljubavi), Irena Dubreta (Udruga udovica hrvatskih branitelja), Mladen Pavković (Udruga hrvatskih branitelja "Podravka") , predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić i predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža, potpredsjednica HSLS-a Dorica Nikolić i drugi.



Pročitajte više