Udruge iz Vranjica: Zašto porezni obveznici plaćaju procedure za obmanjivanje javnosti?

UDRUGE iz Vranjica reagirale su priopćenjem na današnju novinsku konferenciju Ministarstva zaštite okoliša koje se napokon očitovalo o tajenju analize zraka iz 2007. koja je pokazala veliku količinu čestica azbesta po kubnom metru.

Zašto Ministarstvo već prije nije osnovalo radnu skupinu za analizu zraka u Vranjicu?

Udruga Barbarinac i Udruga oboljelih od azbestoze osvrnule su se na tvrdnju Ministarstva da zapravo ne znaju kako treba vršiti mjerenje količine azbestnih čestica u atmosferi te da će osnovati radnu skupinu koja će utvrditi kako se to zapravo čini. Sad se udruge pitaju "zašto Ministarstvo, ako nije znalo kako se to radi, do sada nije napravilo radnu skupinu  koja bi to utvrdila ili zbog čega nisu kontaktirali svjetske stručnjake koji to znaju, nego su čekali tek da ovakve informacije izađu u javnost."

U Ministarstvu kažu da je broj azbestnih čestica u granicama normale, što udruge navodi na zaključak da onda i broj umrlih na ovome području, zbog izloženosti azbestu, u granicama normale.

Fond za zaštitu okoliša nije poštivao plan sanacije

Udruge iz Vranjica tvrde da Fond za zaštitu okoliša i tvrtka CIAN koji su provodili sanaciju tvornice Salonit i odlagališta Mravinačke kave nisu poštivali plan sanacije koji je izradio IGH.

"Prema našim informacijama, IGH je čak upozoravao Fond i Cian da prestanu raditi gluposti na terenu. Postavlja se pitanje čemu uopće raspisivati natječaj za izradu plana sanacije ako ne postoji volja da se isti plan primjeni. Zašto su porezni obveznici dužni plaćati procedure koje postoje samo da se ispuni zakonska forma, a sve u svrhu obmanjivanja javnosti?", stoji u priopćenju dviju udruga.

Udruga oboljelih od azbestoze osvrnula se i na parametre od  0,1 čestica po cm3 (100 000 čestica\m3) postavljene u Pravilniku o zaštiti radnika od rizika izlaganju azbestu i na koje su se danas pozivali u Ministarstvu, te su upozorili da ti parametri vrijede za radne uvjete, dakle za rad uz zaštitnu opremu i izloženost od 8 sati dnevno.

"Moramo napomenuti da mi nemamo zaštitnu opremu i izloženi smo 24 sata dnevno. Dovoljno je pogledati koliko je samo radnika umrlo i oboljelo da se shvati koliko je ta sigurnosna mjera od 0,1 po cm3 bila uspješna", zaključuje se u priopćenju.

D.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više