Nekima iz Venecije draži je pusti grad: Zbog pandemije preispitujemo masovni turizam

Foto: Epa

ULICE Venecije već su ponovno zaživjele, a građani se pripremaju na skoro ukidanje mjere ograničenja lokalnih putovanja koja je na snazi od 10. ožujka.

Još nema turista. Umjesto toga, iz trgovina se čuje buka usisivača i drugih aparata za čišćenje, svi se spremaju za otvaranje Venecije 18. svibnja. No ipak se mnogi ugostitelji pitaju: Za koga mi to uopće otvaramo?

Do sada je svake godine oko 30 milijuna turista iz cijelog svijeta posjetilo ovaj prekrasan povijesni grad, usmjerivši time do 2,5 milijardi dolara u lokalno gospodarstvo. No Venecija je oduvijek privlačila daleko više međunarodnih turista nego domaćih, kaže Matteo Secchi, šef turističke grupacije Venessia.

"Kada se grad sljedeći tjedan ponovno otvori, izgledat će slično kao i danas", rekao je Secchi za CNN iz prazne Venecije.

"Turisti će se početi vraćati tek kada se potpuno otvore granice i dopuste međunarodna putovanja", dodao je.

Preispitivanje masovnog turizma

No određeni broj žitelja Venecije ne želi da se stvari vrate na staro. Jane da Mosto, koja predvodi neprofitnu udrugu We Are Here Venice, već se neko vrijeme bori za to da političari shvate prednost održivog turizma pri kojem bi kruzeri ostajali izvan povijesne luke. Ona je pandemiju doživjela kao prekretnicu u razvoju grada i predviđa nastanak nove Venecije, one koja egzistira u svijetu postpandemije.

"Nova Venecija o kojoj sanjam je kao ova, samo s više domaćih stanovnika. Venecija ne pati zbog nedostatka turizma, već zbog nedostatka lokalnog stanovništva. S više stanovnika, grad će moći odražavati venecijansku kulturu i prekrasan način života u čemu će moći uživati i budući posjetitelji“, rekla je Da Mosto.

Naime, Venecija je u posljednje vrijeme postala žrtva vlastite popularnosti. Sve je veći broj kruzera i niskobudžetnih zračnih putovanja, a domaći stanovnici bježe pred invazijama turista. Stanovništvo Venecije palo je sa 175.000 nakon Drugog svjetskog rata na nešto više od 52.000 stanovnika.

"Želimo iskoristiti ovu situaciju na pozitivan način"

Stoga neki građani Venecije gledaju na pandemiju kao na šansu da se ponovno preispita masovni turizam i pokuša stvoriti nova vrsta održivog turizma koji je prikladniji za ovaj krhki grad.

"Želimo iskoristiti ovu situaciju na pozitivan način", rekla je Melissa Conn, direktorica venecijanskog ureda Save Venice, američke udruge za kulturnu baštinu.

"Ono što će uslijediti bit će polagan, a ne masovni turizam. Uvjereni smo da možemo obnoviti i ponovno razmotriti ideju nove Venecije, pokušavajući pritom pomoći gradu da izdrži elementarne nepogode i turizam", dodala je.

Conn je svjesna da bi s promjenom paradigme došlo i do zatvaranja nekih kompanija. No smatra da je vrijeme da se pomaknu s dizajnerskih trgovina i luksuznih proizvoda.

"Moramo se usredotočiti na marku Made in Venice, promovirati lokalne zanate i vratiti onu staru Veneciju koja nudi bolju kvalitetu života svojim građanima, ali i posjetiteljima", kazala je Conn i dodala da je pustoš koja je zahvatila Veneciju odlična prilika za stvaranje apartmana za studente koji bi u taj grad unijeli novu energiju.

Pročitajte više