Ugostitelji se peticijom bore protiv nepušenja: "Vlada mora pristati na kompromis!"

NA GLAVNIM gradskim trgovima i drugim frekventnim mjestima diljem Hrvatske Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika organizirao je potpisivanje peticije kojom pozivaju građane da daju svoj glas za izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Otkad je Darko Milinović progurao svoj zakon o zabrani pušenja, ugostitelji su počeli upozoravati kako će promet u kafićima i restoranima znatno pasti, što se pokazalo točnim kad je zakon početkom svibnja stupio na snagu. Više desetaka lokala već je moralo zatvoriti svoja vrata, mali kafići koji nemaju terase na kojima se može uživati u cigareti već najavljuju da je bankrot samo pitanje dana, a promet u većini ugostiteljskih objekata pao je i do 70 posto.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić na Trgu bana Jelačića, gdje se u metropoli potpisuje peticija protiv zakona o nepušenju, ističe kako je ovo jedini način da se spriječi zatvaranje ugostiteljskih objekata i da se u jeku globalne krize očuvaju brojna radna mjesta. "Otkad je uveden Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, 121 obrt je zatvorio svoj vrata", kaže Topić, te poručuje Vladi kako je ugostiteljstvo izuzetno bitna grana za Hrvatsku pa je ključno očuvati radna mjesta, ali i omogućiti kafićima i restoranima bolje poslovanje, posebno u predstojećoj turističkoj sezoni o čijem će uspjehu ovisiti predstojeći rebalans proračuna.

Hrvatski ugostitelji smatraju kako bi se Hrvatska trebala povesti za primjerom Austrije, koja je ugostiteljima omogućila tri godine prilagodbe prije nego je zakon stupio na snagu, te zahtijevaju da se manjim objektima (do 50 metara kvadratnih) omogući da sami izaberu hoće li biti objekti za pušače ili za nepušače. Većim lokalima bi se pak, smatraju ugostitelji, trebalo omogućiti da do 30 posto svoje površine odvoje za pušače.

Peticija će se diljem Hrvatske moći potpisati od 15. do 30. lipnja u ugostiteljskim objektima, prostorijama udruženja obrtnika i područnim obrtničkim komorama, a ugostitelji su sigurni kako će peticija uroditi plodom s obzirom na izuzetno velik odaziv građana. Skupljeni potpisi bit će upućeni Vladi i resornim ministarstvima nakon čega poduzetnici očekuju pregovore o promjeni zakona.

P.V.
Foto: Davor Žunić / Cropix

Pročitajte više