KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ugostitelji u ponedjeljak otvaraju lokale. Ispričali su nam kako će raditi

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell, Privatan album, Index

IAKO su ugostitelji prošli tjedan rekli da ih većina neće otvoriti svoje lokale 11. svibnja, mnogi su promijenili mišljenje nakon što je Krizni stožer izdao nove upute po kojima mogu raditi i lokali bez terasa. Neka su pravila uvedena, na stolovima ne smije stajati pribor za jelo, posude za sol, papar, ulje. Razmak između stolova mora biti 1,5 metar, a preporučeno im je i da konobari nose maske, no neće se svi držati toga.

>> Ovako će izgledati odlazak u kafiće i restorane, HZJZ objavio detaljna pravila

Razgovarali smo s brojnim ugostiteljima, vlasnicima kafića i restorana i svi su nam rekli da su zadovoljni što je Stožer uvažio njihove preporuke. Međutim, svi se isto tako nadaju da će se u lipnju dodatno olabaviti ove mjere i da će moći raditi bez ograničenja.

Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, rekao nam je da će on u ponedjeljak otvoriti dva svoja restorana, dok onaj u Petrinjskoj još uvijek ne može jer je stradao u potresu i radovi na njemu još uvijek traju.

Medak: Za mjesec dana ćemo vidjeti hoće li biti isplativo raditi

"Ključno je sad da ćemo pokušati otvoriti, a sad moramo vidjeti hoće li uopće biti gostiju. Što se tiče mjera, tržište će se morati prilagoditi. Prema uputama moramo dezinficirati sve posude za sol, papar, ulje nakon uporabe tako da će veliki broj ugostitelja prijeći na jednokratne artikle, kao što postoje u avionima. Istina, više ćemo zagađivati okoliš s ambalažom, no tako će biti jednostavnije nego da se nakon svakog gosta dezinficiraju te posude", kazao je Medak za Index.

Što se tiče sanitarnih čvorova u kafićima i restoranima, navodi kako će se vratiti evidencijska lista čišćenja.

"Ove nove mjere su podnošljive. Većina nas će otvoriti u ponedjeljak svoje objekte, a vjerujem da ćemo nakon mjesec dana odlučiti hoće li nam svima biti isplativo raditi. Ako neće biti turista, jako puno lokala će se morati zatvoriti jer neće moći opstati", rekao nam je Medak.

Navodi kako HZJZ nije izdao obavezu nošenja maski za konobare, no da će oni poštovati tu preporuku i da se maske nose radi sigurnosti i osoblja i gostiju.

"Moramo odrediti stanice, i da svaki konobar poslužuje svoj dio restorana, a ne da hodaju po čitavoj sali jer je to rizik. Sad jedino preostaje problem s organiziranjem svadbi i evenata. Prema ovome sad, ne vidim zašto se svadbe i eventi ne bi mogli održavati na otvorenom i da nema buffeta, nego da se poslužuje svaki gost. Poslat ćemo zahtjev Stožeru da se dozvoli održavanje takvih događaja na otvorenom, nema razloga da catering to ne bi mogao odraditi. To ćemo sad napraviti preporuke, jer nam u Stožeru ništa nisu rekli po tom pitanju", kaže Medak.

Navodi i kako se u Zagrebu neće otvoriti oni lokali koji su uništeni u potresu, dok na moru neće otvarati neki, sve dok ne budu stizali turisti.

"U kampovima su rekli da će otvarati svi ugostitelji svoje lokale, na Rivi u Splitu će isto svi otvoriti, no 20 posto ugostitelja koji su u gradskoj jezgri i imaju male lokale, oni neće otvarati, a ako se ne otvore granice doći će do 50 posto zatvaranja. No sve u svemu, s ovim preporukama sad možemo raditi, s prošlim nismo mogli. Isto tako moram reći kako postoji šansa da smo odavno imali koronu i sve je funkcioniralo", rekao je Medak.

Vlasnik kafića u Rijeci: Nadamo se smanjenju najamnine jer ćemo imati manje stolova

Riječki ugostitelj Dejan Alpeza, koji ima četiri kafića, od toga dva u trgovačkom centru i dva u gradu, navodi kako će sve otvoriti u ponedjeljak.

"S obzirom na inpute koji su dolazili ranije, mislio sam da neću otvoriti ove u trgovačkom centru, no sad ipak mogu. S prijašnjim mjerama nismo bili zadovoljni, ali u trenutnoj situaciji je sad ovo dobro, zadovoljan sam. Što se tiče nošenja maski i rukavica, kako zapošljavam od 20 do 25 ljudi, napravi sam anketu u grupi konobara i većina nije za nošenje maski i rukavicama. Rukavice su manje higijenske od čistih, opranih ruku, a maske nisu za ugostiteljstvu jer šaljemo krivu sliku. Ionako nijedan bolestan radnik neće doći na posao. Mi prodajemo osjećaj u kafiću i kroz masku se neće vidjeti ni osmijeh ni emocija", smatra Alpeza.

Navodi kako je trenutno u potrazi za beskontaktnim toplomjerom.

"Nabavit ću to, a i svaki zaposlenik će morati mjeriti temperaturu doma prije nego što dođe na posao. To je najmanji problem. Za otvaranje nemamo dodatne troškove. Nadam se da će s obzirom na to da smo u dva gradska prostora, najmodavci imati razumijevanje i shvatiti da nećemo moći raditi u 100-postotnom kapacitetu pa da od nas neće tražiti cjelokupnu najamninu, već da ćemo plaćati do 50 posto ukupne cijene najma", kazao nam je Alpeza.

Prema novim mjerama, kaže kako će moći koristiti maksimalno 40 posto kapaciteta. U lokalu koji je prije imao 20 stolova, sad će ih imati 8.

"Preporuka je i da tko od konobara radi vani na terasi, da samo radi vani, tako da ćemo unatoč manjem broju stolova morati imati isti broj zaposlenih kao prije. Sve nam je ovo novo i moramo biti oprezniji i više paziti na higijenu i čistoću. Nama su svi konobari na punim plaćama i imam dovoljno ljudi za raditi. No sezonci će imati veće probleme jer nemaju ljude", rekao je Alpeza.

Što se tiče uporabe WC-a, kaže kako se u mjerama Stožera oni ne spominju, ni da se smiju niti da se ne smiju koristiti. No navodi kako će se sanitarni čvorovi daleko više čistiti nego inače.

Ugostitelj iz Splita: Jako se veselimo otvaranju

Vlasnik Gradske kavane u Splitu, Stipe Jeličić, rekao nam je da se jako vesele otvaranju kavane u ponedjeljak.

"Radnici su veseli jer počinjemo raditi. Ove mjere podržavamo i zahvaljujemo se Stožeru, vidimo da su relaksirane i uvelike nam olakšavaju pristup poslu. Imam velik prostor i neće mi biti problem napraviti socijalnu distancu. Veći problem će biti onima u starim gradskim jezgrama jer imaju male prostore i teško će napraviti socijalnu distancu. No slažem se da trebamo pažljivo krenuti ka otvaranju da što prije postignemo rast i pokrenemo gospodarstvo", rekao je Jeličić.

Navodi kako se po slučaju s Brača vidi kako se brzo prenosi virus i da moramo biti oprezni.

"Više od ovog ne možemo sad tražiti, no ako sve bude ok, nadamo se da će se smanjiti socijalna distanca i da će uskoro doći do toga da možemo imati neka okupljanja, da se angažiraju i muzičari koji sad isto nemaju posla", kazao je Jeličić.

Kad smo ga pitali o nošenju maski, naveo je da će ih njegovi konobari nositi zbog sigurnosti i sebe i gostiju te da se svi trebaju pridržavati preporuka Stožera.

"Moramo slušati struku i biti pažljivi kod donošenja odluka. Sve što je preporučeno nije bez veze napisano, ako mi slušamo epidemiologe i oni nas, sve skupa može dovesti do normalnije situacije. Stvarno zahvaljujemo Capaku i svima što su slušali struku i naš glas", rekao je Jeličić.

Otvara se i kultni zagrebački kafić Charlie: "Prije smo imali 19 stolova, sad će ih biti 10"

Vlasnica kultnog zagrebačkog kafića Charlie, Zdenka Braun, također nam je rekla da će otvoriti svoj lokal u ponedjeljak.

"Otvaramo, no radit ćemo skraćeno od 8 do 16 sati. Već pripremamo stolove, kupila sam maske i rukavice svojim zaposlenicima, kao i dezinficijens. Imat ćemo manji broj stolova jer smo napravili propisan razmak. Prije smo imali 19 stolova, sad ćemo imati 10", rekla nam je Zdenka Braun.

Razgovarali smo i s Draženom Bobanom, vlasnikom restorana Vinodol u Zagrebu.

On će otvoriti svoj restoran u ponedjeljak, i ističe kako su nove mjere Stožera za ugostitelje zadovoljavajuće.

"U ovoj situaciji mislim da je ovo jako dobro za sve ugostitelje. Dio nas nema terase i mi smo bili diskriminirani kad su rekli da mogu raditi samo oni s terasama. Ne bi bilo ekonomskog smisla otvarati samo terase. Ovo je razumna mjera, zahvalni smo svi Stožeru jer su imali razumijevanja i shvatili da je situacija sazrela za ovakav iskorak, nije bilo svrhe odugovlačiti otvaranje", rekao nam je Boban.

Navodi kako će se oni držati svih mjera.

Boban: Ako netko želi sol, ulje, ocat, konobar će mu donijeti i staviti

"Ove su mjere koje se trebaju poštovati, mislim da nećemo imati većih troškova. Ako netko od gostiju želi ulje i ocat, konobar će mu donijeti i staviti. Trebamo se prilagoditi situaciji. U ovoj situaciji trebali bismo biti zadovoljni. Dopustili su rad unutra, isto kao što je dozvolila i Austrija koja je u nepovoljnijoj situaciji od nas. Iskreno ne vidim zašto bi ljudi prestali držati socijalne distance. Mislim da je javni prijevoz aktivan i pun ljudi, i tamo je socijalna distanca znatno manja nego u restoranima i kafićima, tako da je bilo logično da nam dozvole rad unutra", rekao je Boban.

Navodi kako je već počeo primati upite za svadbe i to one manje i nada se kako će Stožer izdati i upute za održavanje svadbi. Mnogima su, dodaje, svadbe veliki dio prihoda.

"Svadbe su nam velik posao i bilo kakva vrsta proslava će nam dobro doći. Hoće li to biti dozvoljeno ili ne, vidjet ćemo. Puno ljudi živi samo od svadbi. Isto je i s diskotekama. Ima još ljudi koji su zakinuti i to treba rješavati", zaključio je Boban.

Vlasnik restorana u Dubrovniku: Mislim da još neću otvoriti

Ante Vlašić, ugostitelj iz Dubrovnika, vlasnik Taverne Otto, navodi kako on neće u ponedjeljak otvoriti svoj restoran, iako su sadašnje mjere, navodi, ipak puno blaže.

"Drago mi je da je Stožer prihvatio naše prijedloge, sad je lakše raditi u ovim okvirima. Međutim, ipak u Dubrovniku uz sve mjere nećemo imati dovoljno novca da pokrenemo ugostiteljski sektor jer 80 posto restorana i kafića funkcionira na bazi turizma. Dok se ne otvore granice, teško ćemo moći svi raditi. Kafići će se otvoriti, no ograničen je broj restorana koji će moći raditi, tj. moći će samo onih 10 posto koji rade s domaćim gostima", rekao je Vlašić.

Nada se da će se što prije otvoriti granice i da ćemo se vratiti u situaciju od prošle godine.

"Mislim da ja još neću otvoriti restoran, razgovaram s osobljem, no nisam siguran možemo li otvoriti, iako je restoran spreman, čekat ću odluku dok ne vidim kako će funkcionirati s drugima. Svima nama su gosti pretežno turisti. Dubrovnik je jako mali grad, imate do 30 ugostiteljskih objekata koji rade s domaćima, ostali rade s turistima, rade sezonski. Ja ne radim sezonski, ali pretežno radim s turistima", rekao je Vlašić.

"Prijeći ćemo na više jednokratnih artikala"

Dodaje kako će higijena u lokalima morati biti maksimalna.

"Potrudit ćemo se da radnici nose maske, no to su privremene mjere i nadam se da će se od 1. 6. popuštati. Prilagođavat ćemo se svemu što propišu nadležni, sve će nam biti dodatni trošak i trud. Troškovi će se povećati zbog dezinficijensa, maski, morat ćemo kupovati više jednokratnih stvari. Umjesto stolnjaka ćemo stavljati jednokratne stolnjake ili podmetače, većina nas će prijeći na to", rekao nam je Vlašić i dodao kako se iskreno nada da će se ipak sve uskoro vratiti u normalu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više