Ugovor o sufinanciranju vodovoda Rijeka-Krk

Ugovor o sufinanciranju gradnje vodovoda pitke vode od Rijeke do otoka Krka, vrijedan 3 milijuna kuna, potpisali su danas primorskogoranski župan Zlatko Komadina i direktor riječkog komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Željko Mažar.

Župan Komadina rekao je kako je riječ o dijelu novca od ukupno oko 150 milijuna kuna kojim će se financirati povezivanje vodoopskrbnog sustava Rijeke s Krkom. Taj projekt zajednički će, na osnovi ugovora iz 2002., ostvariti županijska uprava, Ina, komunalna društva Vodovod i kanalizacija iz Rijeke i Ponikve s Krka te gradske uprave Rijeke i Krka kao vlasnici tih komunalnih društava.

Komadina je istaknuo da je povezivanje vodoopskrbnog sustava Rijeke i Krka jedan od triju najvažnijih pravaca povezivanja cijelog vodoopskrbnog sustava u županiji. Još je u planu dovršenje gorskokotarskog te povezivanje riječkog s liburnijskim vodovodom. Krajni je cilj osigurati sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu, rekao je.

Direktor ViK-a Mažar najavio je da bi sjeverni dio otoka Krka vodu iz Rijeke trebao dobiti u 2006. Radovi na cjevovodu u smjeru Krka uskoro bi trebali početi, a uskoro će biti raspisan natječaj za radove na crpnoj postaji Kozala u Rijeci.

U sklopu rješavanja vodoopskrbe otoka Krka svoj je interes pronašla i Ina, dodao je Komadina te je rekao da u novom sustavu Ina više neće koristiti skuplju, pitku vodu kao tehnološku, već će se pitka voda preko Urinja, gdje se nalazi Inina rafinerija, transportirati do Krka, a Ina će se opskrbljivati tehnološkom i jeftinijom vodom iz Triblja.

Komadina je ocijenio da su komunalna društva počela tržno poslovati i razmišljati o budućnosti te da administrativne granice područne i lokalne samouprave više ne mogu biti i granice područja vodoopskrbe. Mažar je dodao da se vodom, osim kao tržnom vrijednošću, gospodari i kao općim dobrom.

(Hina) xhšup ydd

Pročitajte više